Brandstofaccijns

Hoe zit het? Wat gaat er gebeuren met de brandstofaccijns?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat gaat er gebeuren met de brandstofaccijns?

2022: verlaging brandstofaccijns

De brandstofaccijns, die mede de prijs van benzine, diesel en lpg bepalen, is sinds het voorjaar van 2022 een belangrijk onderwerp. In april van dat jaar besluit het kabinet een accijnsverlaging door te voeren, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de explosieve stijging van de brandstofkosten. Deze accijnsverlaging is per 1 juli 2023 komen te vervallen. In de loop van het jaar is de benzineprijs dus weer boven de 2 euro per liter uitgekomen.

2024: toch geen verhoging brandstofaccijns

Vanaf 1 januari 2024 zou er een volgende verhoging van de brandstofaccijns komen (van 0,79 euro naar 0,96 euro per liter benzine), inclusief inflatiecorrectie. Dit vermelden we ook in dit artikel uit augustus 2023, met de aantekening dat het demissionaire kabinet nog in kan grijpen. En dat gaat inderdaad gebeuren, blijkt tijdens de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag 2023. De Tweede Kamer bespreekt in september 2023 de begroting voor 2024, inclusief de voorgenomen extra stijging van de brandstofaccijns. Een meerderheid van de Kamerleden heeft een voorstel van Sophie Hermans (VVD) ondersteund, om de accijnsverhoging met een jaar uit te stellen.

Waterschapsbelasting 2024
Lees ook: Uitschieters tot 35 procent: waarom de waterschapsbelasting ook in 2024 fors omhoog gaat

Energiebelasting omlaag?

Deze maatregel kost de overheid 1,2 miljard euro. Na de verkiezingen van november 2023 en de totstandkoming van het volgende kabinet moet duidelijk worden hoe hoog de brandstofaccijns in 2025 wordt. De meeste partijen die zich achter het voorstel van Hermans hebben geschaard, willen ook de energiebelasting structureel verlagen. Dat moet gaan gebeuren met een investering van 200 miljoen euro, zodat de energiebelasting van de consument inderdaad omlaag kan. De energiebelasting is één van de onderdelen van uw energierekening, zoals we in dit artikel uitleggen.

Bier, wijn, sigaretten en shag mogelijk wel duurder

Een andere vorm van accijns gaat mogelijk wel omhoog in 2024. Het gaat om de accijns op alcohol en tabak, heeft het kabinet na Prinsjesdag 2023 bekendgemaakt. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen, gaat de accijnsverhoging op alcohol in vanaf 1 januari 2024. In dat geval wordt een gemiddeld flesje bier 0,02 euro duurder, een krat bier 0,50 euro en een fles wijn 0,13 euro. De accijnsverhoging op tabak staat voorlopig gepland voor 1 april 2024. Als de plannen doorgaan, kost een gemiddeld pakje sigaretten 10,70 euro en een pakje shag 24,14 euro.

Prijsplafond winterklaar
Lees ook: Is uw energiecontract ‘winterklaar’ zodra het prijsplafond verdwijnt?

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Tweede Kamer, United Consumers, ANWB, Kassa, ANP, De Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie