Hoe zit het? Waarom raakt de batterij van uw smartphone na verloop van tijd sneller leeg?
Publicatiedatum: 12 december 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom raakt de batterij van uw smartphone na verloop van tijd sneller leeg?
Waarom gaat de batterijcapaciteit van uw smartphone achteruit?
Hoe zuinig u ook op uw smartphone bent, meestal gaat deze maar een paar jaar mee. En meestal moet u na verloop van tijd steeds vaker uw telefoon opladen. Dat heeft te maken met de samenstelling van de lithium-ion batterij, die in vrijwel alle smartphones zit.
In zo’n lithium-ion batterij ontstaan chemische reacties, die ervoor zorgen dat de smartphone blijft werken, totdat hij weer opgeladen moet worden. Hierbij komen ionen en andere deeltjes in beweging. Maar door dit proces ontstaat er tegelijkertijd schade aan de metalen en andere materialen in de batterij. Steeds meer materialen kunnen hun werk niet doen, waardoor de capaciteit van de batterij minder wordt. En dan loopt de telefoon steeds sneller leeg.
Professor Mark Huijben (Universiteit van Twente) geeft in onderstaande video van Universiteit van Nederland extra visuele uitleg. “Je kunt gemiddeld genomen je accu zo’n 500 keer gebruiken zonder dat de capaciteit hard achteruit gaat. Daarna kun je hem nog wel zo’n 500 keer gebruiken. Maar dan is het echt klaar”, aldus Huijben. Het verklaart waarom u na een paar jaar alweer een nieuwe smartphone nodig heeft.
Hoe kunt u zuinig met uw smartphone omgaan?
Dit proces is (helaas) onomkeerbaar. Wel kunt u er zelf voor zorgen dat u zo zuinig mogelijk met uw smartphone omgaat. Probeer de telefoon bijvoorbeeld niet voor de volle 100 procent op te laden en laat hem ook niet leeglopen tot 0 procent. U hoeft uw telefoon dus ook niet tijdens uw slaap op te laden, ook om brandgevaar te voorkomen. In plaats daarvan kunt u eventueel de vliegtuigstand inschakelen of een slim verbruik instellen, zoals we in dit artikel uitleggen.
Zorg er verder voor dat de telefoon niet aan extreem hoge en extreem lage temperaturen wordt blootgesteld. En let tot slot op de smartphone-apps die de batterijcapaciteit het sterkst beïnvloeden. Als u die niet per se nodig heeft, kunt u ze van uw telefoon verwijderen of in de spaarstand zetten.
Wat kunt u met oude batterijen doen?
En als u eenmaal afscheid neemt van uw oude smartphone, wat doet u dan met de batterijen? Die kunt u achterlaten bij speciale inleverpunten, vervolgens kunnen ze op verschillende manieren een 2e leven krijgen. Het ijzer komt bijvoorbeeld ten goede aan kaasschaven en fietsen. De andere metalen kunnen later terechtkomen in nieuwe batterijen, maar ook in dakgoten, bestek en zelfs asfalt. Heeft u een iPhone, dan is het niet altijd mogelijk om de batterij van uw telefoon zelf te vervangen. Dat kunt u wel laten doen, bij een vestiging van Apple of bij een erkend reparatiepunt.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, NU.nl, Universiteit van Nederland, BCC, RTL Nieuws, Legebatterijen.nl, Quest. Foto: Shutterstock)