Naar cookieinstellingen
broden

Hoe zit het? Broden krijgen andere namen, maar waarom?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: broden krijgen andere namen, maar waarom?

Nieuwe wet

Wie een brood koopt, heeft keuze uit allerlei soorten. En vooral ook uit allerlei namen. De meest creatieve fantasienamen komen voorbij. Vanaf 1 juli 2022 is dat verleden tijd, want op die dag treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood officieel in werking. In 2020 wordt er al voorgesorteerd op deze wet, maar vanaf 1 juli 2022 is de overgangsperiode voorbij en moeten alle bakkers zich aan de nieuwe wet houden. Dat houdt in dat klanten aan de naam moeten kunnen afleiden of zij te maken hebben met wit, bruin of volkoren en welk graansoort er is gebruikt. Waarom worden de namen aangepast?

Fantasienamen

Deze verandering heeft alles te maken met de verwarring die de fantasiebroden kunnen zaaien. Wie een vloerbrood, boerenbrood of liefde en passie brood koopt, kan aan de hand van de naam onmogelijk achterhalen wat er precies inzit. Ook de kleur zegt niet alles. Een donker brood is immers echt niet altijd vezelrijker dan een witbrood, terwijl dit wel vaak wordt gedacht.

Door de nieuwe warenwet moet het voor consumenten meteen duidelijk worden met wat voor een soort brood ze nu écht te maken hebben.

Opbouw van de namen

Als u op of na 1 juli 2022 een brood koopt, ziet u dus andere namen. Hoe worden deze bepaald? Daarvoor zijn regels opgesteld.

Zo moet een brood dat is gemaakt op basis van bloem zonder zichtbare zemelen betiteld worden als wit. Is deze bloem voor zeker 98 procent gemaakt van tarwe? Dan moet ook het woord ’tarwe’ worden opgenomen in de naam. Stel dat het een tijgerbrood is dat gemaakt is van tarwebloem zonder zichtbare zemelen, dan wordt de nieuwe naam waarschijnlijk wit tarwe tijgerbrood.

Als er naast tarwe ook nog een andere graansoort in de mix zit, moet dit ook benoemd worden. Althans, als dit percentage hoger is dan 5 procent. Een voorbeeld: de mix bestaat voor 95 procent tarwebloem en voor 5 procent uit maisbloem, dan moet het brood wit tarwemais tijgerbrood heten. Als het brood is gemaakt van een mix van bijvoorbeeld 95 procent maisbloem, 1 procent tarwebloem en 4 procent spelt, dan wordt het nog iets ingewikkelder. Dan is de nieuwe naam vermoedelijk wit tijgerbrood met mais en spelt.

Error: Ongeldige post ID.

Bruin- en volkorenbrood

Uiteraard zijn er ook definities voor bruin- en volkorenbrood. Zo mag bruinbrood pas deze naam krijgen als het gemaakt is van meel. Meel is een mix van bloem en volkorenmeel. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), kennis- en adviescentrum voor de bakkerijbranche, adviseert bakkers om minimaal 50 procent volkorenmeel te gebruiken in hun meelmengsels, maar dit is niet wettelijk verplicht. “Uit een inventarisatie in 2021 bij bakkerijen weten we dat circa 75 procent van het brood dat als bruinbrood wordt verkocht daaraan voldoet, en een aandeel volkorenmeel heeft van 50 procent of hoger. Dit is bewust een bovenwettelijk advies, omdat het hierdoor voor bakkers mogelijk blijft om een divers aanbod aan brood te maken”, aldus een woordvoerder van het NBC.

Volkorenbrood moet wel van 100 procent volkorenmeel zijn gemaakt.Dat is wettelijk vastgelegd. Dit betekent dus dat de volledige graankorrel is gebruikt en dat maakt dit brood tot de meest voedzame keuze.

Ook voor bruin- en volkorenbrood geldt ook: het krijgt een toevoeging die betrekking heeft op de graansoort. Het principe is hetzelfde zoals beschreven bij het witbrood. Een volkorenbrood dat is gemaakt van 95 procent tarwe en 5 procent maismeel, krijgt dus de naam volkoren tarwemais brood.

Wat is brood?

Bovenstaande nieuwe regels gelden overigens allen voor brood. Voor andere bakkerijproducten, zoals crackers, gaat deze vlieger dus niet op. In het nieuwe Warenwetbesluit wordt duidelijk uitgelegd welke bestanddelen een brood moet hebben om ook als zodanig gezien te worden:

  • water of melk;
  • rijsmiddel, met dien verstande dat dit niet verplicht is voor roggebrood;
  • al dan niet verkleinde of geplette vruchten van graan, glutenvrije graanbestanddelen of zaden van boekweit;
  • zout;

(Bron: NBC, Rijksoverheid, wetten.n, archief. Foto: ANP)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.