Euro bankbiljetten

Hoe gaan de nieuwe Europese bankbiljetten eruitzien? U kunt uw stem uitbrengen

Na 2026 komt er een nieuwe lichting eurobankbiljetten. En u kunt mede bepalen hoe die bankbiljetten eruit gaan zien. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt nog tot 31 augustus 2023 een enquête open, waarin u uw stem uit kunt brengen.

Hoelang doen we al met de huidige lichting bankbiljetten?

Momenteel betalen we met bankbiljetten uit de Europa-serie, die stapsgewijs is ingevoerd. De huidige briefjes van 5 euro dateren uit 2013, daarna is het de beurt geweest aan de biljetten van 10 euro (introductie in 2014), 20 euro (2015), 50 euro (2017), 100 en 200 euro (beide in 2019). Van de biljetten van 500 euro komt geen nieuwe versie meer, omdat de ECB ze niet meer drukt. Deze briefjes zijn nog wel een geldig betaalmiddel, al raden meerdere bedrijven af om hiermee te betalen.

Met contant geld betalen
Lees ook: Patrick Wessels: ‘Waarom contant geld niet mag verdwijnen’

Wat komt er op de nieuwe bankbiljetten te staan?

Deze Europa-serie moet op termijn dus plaatsmaken voor nieuwe bankbiljetten. En daar kunt u alvast uw steentje aan bijdragen, via deze enquête. De ECB heeft 7 thema’s geselecteerd en u kunt per onderwerp aangeven of (en waarom) u die terug wil zien op de nieuwe bankbiljetten. De 7 thema’s zijn Vogels (vrij, veerkrachtig en inspirerend), Europese cultuur, Europese waarden weerspiegeld in de natuur, De toekomst is aan jou, Handen (samen vormen we Europa), Ons Europa en Rivieren (de levensaders van Europa). Volgens onderzoek van Bank.nl, gepubliceerd op 14 juli 2023, zijn 3 thema’s het populairst onder Nederlandse stemmers. Europese waarden weerspiegeld in de natuur (23,5 procent), Europese cultuur (22,2 procent) en Vogels (19,2 procent) kunnen op de meeste stemmen rekenen.

Wanneer kunnen we met de nieuwe bankbiljetten betalen?

Gebruiken we binnenkort weer bankbiljetten met een snip, een zonnebloem of een vuurtoren, net als in het tijdperk van de gulden? U kunt nog tot donderdag 31 augustus 2023 de enquête invullen. In de loop van 2024 wordt het winnende thema bekend, op basis van de resultaten uit de enquête. Waarschijnlijk volgen de definitieve ontwerpen in 2026. Dan moet ook duidelijk worden wanneer de nieuwe eurobankbiljetten in omloop komen.

GVB tram bus Amsterdam
Lees ook: Geen kaartjes meer bij de chauffeur in Amsterdamse tram en bus: welke alternatieven zijn er?

Blijft contant geld dus bestaan?

Want we kunnen tegen die tijd nog altijd betalen met briefjes en munten. Contant geld blijft de komende jaren bestaan, ondanks de groeiende populariteit van pinnen en contactloze betalingen, met name in het openbaar vervoer. De ECB werkt weliswaar al een paar jaar aan de introductie van de digitale euro, die er na 2027 moet komen. Maar deze digitale euro is geen vervanging van, maar een aanvulling op contant geld, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt. “Ook in Nederland is en blijft contant geld belangrijk”, benadrukt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). “Net als jouw mening. Het ontwerp van een nieuw bankbiljet begint dan ook bij jou.”

(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, Europese Centrale Bank, De Nederlandsche Bank, Rijksoverheid, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie