wachtwoord

Het is Nationale Verander uw Wachtwoorden Dag, is uw wachtwoord wel veilig?

Een veilig wachtwoord is belangrijk om de kans op hacken zo klein mogelijk te maken. Wachtwoorden met minstens 8 tekens, een cijfer, een hoofdletter, een speciaal teken en het liefst ook nog op elke website een ander wachtwoord. Daarnaast is het ook slim om uw wachtwoord eens in de zoveel tijd te veranderen. 24 november is daar het perfecte moment voor, deze dag is namelijk uitgeroepen tot Nationale Verander je Wachtwoorden Dag.

Waarom veranderen?

Hackers kunnen vrijwel elk wachtwoord binnen enkele seconden kraken. Als zij het op uw wachtwoorden hebben voorzien kunt u daar dus niet zoveel tegen beginnen. U kunt uw wachtwoord wel zo sterk mogelijk maken. Er wordt lang gedacht dat het belangrijkste is om verschillende letters, cijfers en symbolen in uw wachtwoord te gebruiken. Maar het blijkt dat het aantal tekens dat u gebruikt nog belangrijker is. Hoe meer tekens een wachtwoord heeft, hoe lastiger het is te kraken.

Zeker wanneer u hetzelfde wachtwoord voor verschillende internetdiensten gebruikt, is het aan te raden om uw wachtwoord eens in de zoveel tijd te veranderen. U kunt het best kiezen voor verschillende wachtwoorden. Op die manier kan een hacker niet direct bij al uw gegevens wanneer hij 1 wachtwoord heeft gekraakt. Ook is het belangrijk om genoeg te variëren bij het veranderen van uw wachtwoord. Verander dus niet 1 letter, maar kies bijvoorbeeld voor een geheel nieuw woord. “Het veelvuldig moeten aanpassen van wachtwoorden zorgt voor minimale verschillen tussen het nieuwe en oude wachtwoord. Daarnaast blijkt dat de wachtwoorden die gestolen zijn, vaak direct ingezet worden. Hierdoor ben je eigenlijk altijd te laat,” zegt expert Ivo Noppen in een interview met NRC.

Hoe u uw wachtwoord wijzigt in Windows 10 leest u in deze digitip.

Waar kunt u nog meer op letten?

Buiten dat het goed is om uw wachtwoord eens in de zoveel tijd te wijzigen, zijn er meer dingen die u kunt doen om hackers buiten de deur te houden. Zo is het belangrijk om een sterk wachtwoord aan te maken. Wist u bijvoorbeeld dat elk extra teken uw wachtwoord 26 keer sterker maakt? Meer over het kiezen van een sterk wachtwoord leest u in deze digitip.

Voor bijna alle internetdiensten heeft u een wachtwoord nodig. In sommige gevallen krijgt u van de site een wachtwoord toegewezen, maar u kunt deze ook vaak zelf kiezen. Hoe u al deze verschillende wachtwoorden opslaat en onthoudt leest u in de digitip omgaan met wachtwoorden.

Ook de volgende tips kunnen u helpen bij het kiezen van een sterk wachtwoord:

  • Gebruik altijd een wachtwoord van minimaal 8 tekens.
  • Stel nooit 1 enkel woord in als wachtwoord, dit is gemakkelijk te raden.
  • Gebruik een combinatie van verschillende woorden, cijfers en tekens die alleen u kent.
  • Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig te raden is.
  • Deel uw wachtwoorden niet met anderen.

Waar komt het woord wachtwoord vandaan?

Wachtwoorden zijn tegenwoordig dus niet meer weg te denken uit ons leven. Toch zijn wachtwoorden al heel oud. Het wachtwoord kent zijn oorsprong namelijk in de tijd van de Romeinen. In die tijd kiest het leger elke dag bij zonsopgang een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet wordt verspreidt. Soldaten moeten zich identificeren met dat wachtwoord, wanneer zij een wacht tegenkomen. Daar is het woord wachtwoord dus ook van afgeleid.

Op MAX Vandaag staan al veel artikelen over wachtwoorden, lees ook:

Hoe sterk zijn uw wachtwoorden?

Wachtwoord vergeten, wat nu? 

Bescherm uzelf tegen internetcriminaliteit 

Het zwakke wachtwoord viert nog steeds hoogtij

Zo maakt u ook onderweg veilig gebruik van internet

Bent u gehackt? Check het nu

In 10 stappen een veilige computer

(Bron: Archief, Wachtwoordbewust.nl, NRC, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik gebruik al sinds ik me kan herinneren één het zelfde wachtwoord, overal en altijd. Ik kan nog net één wachtwoord onthouden, naast mijn bankrekeningnummer. Ik heb wel een spamfilter ingesteld, die alle reclameboodschappen filtert. Maak nooit onbekende post open, maar verwijder die meteen ongelezen. Ook wis ik elke avond alle cookies en mijn zoekverleden op internet. Als hobby bestudeer ik de geschiedenis op internet van alles wat mijn interesse heeft. Ik heb tientallen boeken geschreven (tot wel 900 pagina’s) over die onderwerpen en heb 150.000 foto’s van internet gehaald. keurig gerangschikt in wel 1000 mappen, op alfabetische volgorde per onderwerp. Dus in mijn computer zit aardig wat materiaal. Koop niets op internet en beperk me tot internetbankieren met mijn Raboscanner (ondanks verzoeken van mijn bank om met de Iphone te bankieren). Ik bankier niet met mijn Iphone. Ik zie wel eens dat mijn harde schijf geheugen, na internetgebruik, plotseling 2 of 3 gigabyte verminderd is en dan laat ik mijn virusscanner erop los. Na de scan is het geheugen weer gezakt, dus dat is (voor mij) een signaal, dat er iets op mijn computer binnengeslopen is. Een keer per week gebruik ik de uitgebreide scan, voordat ik mijn bed induik en de volgende ochtend is alles weer schoon. En nu de plot: Ik heb nog nooit een virus gehad en heb nog nooit een spion gehad, die mijn geld wil stelen. Ik ben helemaal Altzheimer voorbereid, wat betreft mijn computer.