waterontharder

Heb ik een waterontharder nodig en welke werkt goed?

Talloze bedrijven adverteren op internet en televisie met waterontharders. Hun claim? Die heeft u nodig want door kalk gaan uw apparaten kapot en is uw energierekening hoger. Maar klopt dat wel? En welke waterontharders werken het beste?

Verschillende types waterontharders

Er zijn verschillende types waterontharders. Het door consumenten meest gebruikte type werkt als ionenwisselaar. Dat systeem haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.

Een ander type is een waterontharder die werkt door osmose. Deze stuurt het leidingwater door een membraan. Dit filtert het water van zouten, mineralen, virussen en bacteriën. Deze apparaten zijn duur en hebben veel onderhoud nodig. Ook filteren de apparaten maar kleine beetjes water tegelijk.

Dan zijn er ook nog magnetische waterontharders, die werken met magnetische straling. Volgens de bedrijven die deze apparaten verkopen zorgt de magneet ervoor dat de kalk en de magnesium aan elkaar binden. Hierdoor zou het minder snel vast blijven kleven aan uw leidingen of verwarmingselement. De kalk wordt dus niet gefilterd maar blijft in het water zitten.

Welke waterontharder is effectief?

Van deze 3 soorten waterontharders is het type dat werkt via osmose het meest effectief. Deze worden dan ook vaak gebruikt  in laboratoria of fabrieken. Voor consumenten is een waterontharder met osmose niet nodig. Bijna alle mineralen verdwijnen uit het water. Water zonder mineralen is niet gezond om te drinken, want u heeft mineralen als calcium en magnesium nodig. Gedemineraliseerd water neemt makkelijk zware metalen op uit de leidingen, zoals koper en ijzer, die in hoge concentratie giftig zijn. Als u zich met te zacht water wast, spoelt zeep minder makkelijk van uw huid, en droogt uw huid uit. Ook wordt de zuurgraad van te zacht water minder stabiel, en dat kan leidingen aantasten, of uw servies in de vaatwasser beschadigen. Hoewel er geen grote risico’s kleven aan het drinken en gebruiken van gedemineraliseerd water, is het dus verstandiger om het water voor eigen gebruik niet te ontharder met een osmosefilter.

Magnetische waterontharder werkt niet

De minst effectieve waterontharder is de elektromagneet. De Duitse consumentenbond heeft dit type in 2000 getest en merkte geen effect. Talloze klanten laten reviews achter op internet met de melding dat hun magnetische waterontharder niet werkt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking.

Ionenwisselaar werkt wel

Een waterontharder die de juiste waterzachtheid bereikt voor consumenten, is de ionenwisselaar. Door het vervangen van kalk door natrium blijft het water de juiste zuurgraad houden. Een goede optie als u per se het leidingwater wilt ontharden, maar is dat wel nodig?

Is een waterontharder nodig?

Het water in de Nederlandse leidingen heeft al de juiste hardheid. De Consumentenbond adviseert een hardheid van maximaal 20 ºdH. Dit staat voor Duitse Hardheid, de eenheid waarin waterhardheid in Nederland wordt uitgedrukt.  Het water dat de waterbedrijven leveren is vaak een stuk zachter. De hardheid van het water zit vaak net boven de minimale wettelijke eis van 5,6 ºdH. Het water van bijvoorbeeld Oasen heeft een hardheid tussen de 7 en 10 ºdH. Dit water nog eens ontharden levert u weinig voordeel op. Hoe hard het water is dat uit uw kraan stroomt, kunt u controleren op de website van het waterleidingbedrijf in uw regio. Welk bedrijf het water verzorgt voor uw omgeving kunt u zien op deze pagina.

Waterontharder aanschaffen bespaart geen geld

Het Nederlandse leidingwater ontharden is dus niet nodig en volgens de Consumentenbond is ook de claim van de adverteerders over de financiële winst op niets gebaseerd. Het is zo dat een verwarmingselement met kalk meer stroom nodig heeft dan een verwarmingselement zonder, maar het gaat om een klein verschil. En ja, apparaten kunnen kapot gaan door kalk. Maar omdat de hoeveelheid kalk in ons drinkwater meevalt, heeft het defect meestal een andere oorzaak. Bovendien zijn er veel goedkopere manieren om uw apparaten tegen kalk te beschermen. Bijvoorbeeld door te wassen op een lagere temperatuur en door regelmatig schoon te maken met azijn.

Pas op voor bacteriën in ontharder

Waterleidingbedrijven moeten aan strenge regels voldoen. Strenger dan de regels waaraan de bedrijven die waterontharders maken zich moeten houden. In een filter kunnen bacteriën groeien. Onderhoud van de waterontharder is daarom erg belangrijk. En dat kost tijd of geld. Een waterleidingbedrijf controleert de waterkwaliteit continu. Een waterontharderverkoper doet dat niet. U zit dus veilig zonder zo’n apparaat.

Lees ook:

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

Bron: MAX Meldpunt

Geef een reactie

Reacties (4)

    marianke brugman says:

    Gewoon azijn, doe ik bij alle wasbeurten. en water drink ik uit de kraan.

    AadHoek says:

    De link naar de waterleidingbedrijven is verkeerd. Deze stuurt je naar de waterschappen. Deze leveren geen drinkwater. In mijn regio is het waterleidingbedrijf Vitens.

      MAX Vandaag says:

      Beste AadHoek, bedankt voor uw reactie en oplettendheid. Daar is inderdaad iets mis gegaan. Inmiddels staat de juiste link er.

    Pukkel47 says:

    Wij gebruiken al jaren een waterontharder met zout. Jaarlijks een flesje anti alg toevoegen, en klaar is het. Zeker wel besparing op alles, minder of geen schoonmaakartikelen nodig, geen verkalkte waterkoker, koffiezetapp. Vaatwasser en wasmachine kalkvrij, waterbesparend, geen douchecabine meer schoonpoetsen, kranen kalkvrij, geen eczeem meer, zacht haar, scheermessen gaan langer mee. Moet ik nog verder gaan? En azijn is zeer slecht voor de wasmachine, tast het aluminium aan en de lagers.