Goedkoop kerstwinkelen in Londen
Publicatiedatum: 28 november 2016
De decembermaand staat om de hoek en links en rechts verschijnen er overal weer kerstmarkten. Goed nieuws voor winkelliefhebbers: kerstwinkelen in Londen is in jaren niet zo goedkoop geweest als nu.
Daling van de pond
Het is het meest zichtbare gevolg van het Brexit-referendum tot nu toe: de flinke daling van het Britse pond. De munt daalde na het referendum met vijftien procent ten opzichte van de euro. Dat maakt Groot-Brittannië, zeker in de kerstperiode, tot een zeer aantrekkelijke plek om kerstinkopen te doen. Buitenlandse toeristen trekken massaal naar Londen om hun slag te slaan.
Steeds meer buitenlandse kerstshoppers
Het Britse bureau voor toerisme, Visit Britain, ziet een stijging van 5 procent in het aantal geboekte vluchten naar Londen de komende maand. December 2015 leverde ook al een record op. Naar verwachting geven al die buitenlandse kerstshoppers ruim 2 miljard euro uit, wat ook weer een record zou zijn.
Al die extra inkomsten zijn goed voor de Britse economie, aldus econoom Angus Armstrong. En ook de Britse export trekt daardoor aan. Maar voor Britse huishoudens zal het zeker op de lange termijn juist slecht nieuws zijn. De Britten importeren namelijk meer dan ze exporteren.
Armstrong: “Je ziet de benzineprijzen omhoog gaan, de prijs van gas. De helft van ons voedsel is geïmporteerd, ook daar zullen de prijzen van omhoog gaan.” Daar zullen met name de lagere inkomens last van krijgen, aangezien zij een groot deel van hun inkomen aan levensonderhoud uitgeven.
Nieuwe prijzen
Toch proberen zoveel mogelijk bedrijven de koersdaling niet in hun prijzen door te berekenen. Of er in ieder geval creatief mee om te gaan. Toblerone, het bedrijf achter de piramidevormige chocolade, heeft bijvoorbeeld meer ruimte tussen de blokjes aangebracht, waardoor er minder chocolade in zit. En in de zakjes Maltesers van Mars zitten minder chocoladeballetjes dan voorheen. Hun grondstoffen, cacao en suiker met name, zijn door de daling van het pond ineens duurder geworden om in te kopen.
Maar Armstrong verwacht dat de prijzen in 2017 hoe dan ook omhoog gaan. “De inflatie zal tot zeker 4 procent stijgen. Dat is aanzienlijk, gezien de lage inflatiecijfers de afgelopen jaren. De salarissen groeien hooguit met 3 procent, dus de koopkracht van de Britten gaat er volgend jaar op achteruit.” Ook verwacht hij dat de koers van het pond zal blijven schommelen. “Telkens als er uit de politiek signalen komen dat de Britten afstevenen op een harde Brexit, waarbij zoveel mogelijk banden met de EU worden verbroken, zie je dat het pond daalt. Die onzekerheid zal voorlopig nog aanhouden.”
Blijven shoppen
“Ik merk er nog weinig van”, zegt een Britse man in Oxford Street. “Ik doe nog net zoveel inkopen als voor het referendum.” Het is er, zoals elk weekend, razend druk. Het consumentenvertrouwen blijft op peil, waarmee het tot nu toe beter gaat dan voor het referendum was voorspeld. Een andere Britse dame geeft toe niets liever te doen dan te winkelen. “Het is alsof de Brexit nog niet echt tot ons is doorgedrongen. Maar we gaan de gevolgen hoe dan ook voelen, daar ben ik van overtuigd.”
(Bron: NOS)