Gekleurde en donkere zonnepanelen: waarin verschillen ze?
Publicatiedatum: 2 februari 2024
Zonnepanelen zijn tegenwoordig een vertrouwd gezicht in Nederland. Meestal zijn ze donker gekleurd, zwart of donkerblauw, maar tegenwoordig zijn er veel bonter gekleurde panelen. Waarin verschillen zij van de traditionele zonnepanelen?
35 jaar zonnepanelen in Nederland
In een eerder artikel hebben we al aandacht besteed aan de 1e zonnepanelen in Nederland, op het dak van het echtpaar Sjoerdsma in Castricum. Deze zonnepanelen uit 1989 hebben dezelfde donkere kleur die we heden ten dage bij de meeste exemplaren zien. Maar inmiddels zijn er meer smaken.
Gekleurde zonnepanelen in Amsterdam, Arnhem en Zwolle
Op rode pannendaken in de Amsterdamse wijk Tuindorp Oostzaan (Amsterdam-Noord) zijn er bijvoorbeeld bijpassende rode zonnepanelen te zien. Dat heeft een praktische reden. Omdat dit gedeelte van Amsterdam als beschermd stadsgezicht geldt, zijn vooralsnog alleen zonnepanelen toegestaan die dezelfde kleur als het dak hebben. In de Arnhemse wijk De Geitenkamp, eveneens een beschermd stadsgezicht, is ook al geëxperimenteerd met rode zonnepanelen op de oranjerode daken. Door de inzet van gekleurde zonnepanelen wordt zonne-energie dus ook toegankelijk voor huishoudens uit deze beschermde gebieden.
In Tuindorp Oostzaan mogen alléén rode zonnepanelen op het dak: ‘Wij willen onze wijk in ere houden’ https://t.co/q46PxJ4xhz via @parool
— Erik Muller (@Contentemens) January 30, 2024
Daarnaast is het Stadskantoor van de gemeente Zwolle voorzien van een verticale rij terracotta zonnepanelen, die de gevel van het gebouw bedekken. Op die manier wil de gemeente zorgen voor verduurzaming, zonder dat dit ten koste gaat van het stadsgezicht. “Deze bijzondere zonnegevel vergroot de mogelijkheden om gebouwen in de stad te voorzien van zonnepanelen en biedt wellicht ook perspectief voor zonne-energie op monumentale gebouwen”, vertelt wethouder Monique Schuttenbeld aan Solar Magazine. Dat deze Zwolse panelen rechtop staan, heeft een bijkomend voordeel. Ze kunnen de hele dag door zonlicht opvangen, ook ’s ochtends en ’s avonds.
Mooie zonnepanelen op de gevel van het stadskantoor #Zwolle #Soluxa pic.twitter.com/lXaQF2uYzk
— Piet Kiekebos (@PietKiekebos) April 20, 2023
Wat is het verschil in rendement tussen donkere en gekleurde zonnepanelen?
Het verschil tussen donkere zonnepanelen en de lichter gekleurde exemplaren zit hem in de zogeheten coating. Deze beschermlaag reflecteert sommige kleuren licht en reflecteert andere kleuren. En zo komen de zonnepanelen dus aan hun rode, oranje of andere kleur. Het rendement van deze gekleurde zonnepanelen ligt meestal wel lager dan dat van donkere zonnepanelen. Meestal leveren de gekleurde zonnepanelen 10 tot 25 procent minder op dan blauwe of zwarte exemplaren, stelt Milieu Centraal.
Maar zijn deze gekleurde panelen slim geplaatst, zoals op het Zwolse Stadskantoor? Dan kunnen ze wel de hele dag door voor een gelijkmatige opwekking van zonne-energie zorgen, van ’s ochtends tot ‘s avonds. Bij traditionele zonnepanelen bovenop het dak ligt de piek juist tussen 12.00 en 15.00 uur.
(Bron: Radar, RTV Oost, Milieu Centraal, Solar Magazine, Het Parool, De Gelderlander, Zonnepanelen.net, Radboud Universiteit Nijmegen, X: @PietKiekebos, X: @Contentemens. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik mis de leveranciers en prijzen!
In Almere al Zwarte vanaf €89,- maar zelfs de Blauwe zijn vrijwel uitverkocht.
Voor een kleur is de meerprijs vermoedelijk zo hoog dat vele Architecten voor Zwarte daken kozen!
Zo worden Rode duur en rest vrijwel onbetaalbaar, zeker na lezen lagere rendement.
Maar als Max Vandaag morgen een link naar de gekleurde leveranciers met graag ook de prijzen zou plaatsen?
In Duitsland wel een gezien maar dat was vroeger DDR en doe ik niet met alleen ophalen.