Geen meerjarige contracten, lagere terugleververgoeding en extra kosten voor zonnepaneelbezitters: hoe komt dit?
Publicatiedatum: 20 januari 2024
De ING heeft eind december 2023, vlak voor de jaarwisseling, een rapport over zonnepanelen gepubliceerd. Steeds meer consumenten lijken hun interesse in zonnepanelen te verliezen. Het aantal online zoekopdrachten naar zonnepanelen is in de loop van 2023 afgenomen. Ook de omzet van zonnepaneleninstallateurs is gedaald. Daar komt bij dat meerdere energieleveranciers extra maatregelen nemen, die voor zonnepaneleneigenaars nadelig uitpakken. Hoe is deze trend te verklaren?
Interesse in zonnepanelen lijkt af te nemen
De interesse in zonnepanelen is aanvankelijk toegenomen, in de loop van 2022, het jaar waarin de energieprijzen opeens zijn geëxplodeerd. Maar volgens de ING is het aantal zoekopdrachten inmiddels, anderhalf jaar na dato, weer op het niveau van voor die energiecrisis. “De afnemende interesse volgt duidelijk op de weer dalende elektriciteitsprijzen”, citeert het ANP een woordvoerder van de bank. Hoe lager de elektriciteitsprijzen, hoe minder hoog de noodzaak om te investeren in zelf opgewekte energie, lijkt het.
Extra kosten voor terugleveren zonne-energie
“Consumenten lijken bij de aanschaf van zonnepanelen vooral gevoelig voor de gevolgen daarvan voor hun portemonnee”, voegt de ING-woordvoerder toe. En inmiddels zijn er inderdaad meerdere factoren die voor zonnepaneelbezitters financiële nadelen brengen, in plaats van financiële voordelen. Zo kost het terugleveren van uw zelf opgewekte stroom tegenwoordig steeds meer geld. In augustus 2023 is Vandebron de 1e energieleverancier die extra kosten rekent voor het terugleveren van zelf opgewekte energie, die u niet meteen nodig heeft. Inmiddels zijn er nog meer kleinere leveranciers die extra kosten rekenen voor het terugleveren, onder meer Budget Energie en Vrijopnaam.
Afbouw salderingsregeling na 2025 op komst
Deze extra terugleverkosten komen bovenop een andere ingrijpende maatregel, die al veel langer in de lucht hangt. Dat is het stapsgewijs afschaffen van de salderingsregeling, tussen 2025 en 2031. Volgens de in 2024 nog geldende regeling kunt u op de energierekening uw zelf opgewekte stroom wegstrepen tegen uw totaal verbruikte stroom. Maar het lijkt erop dat u dit na 2025 nog slechts gedeeltelijk kunt doen en na 2031 helemaal niet meer. De Tweede Kamer heeft al ingestemd met de afbouw van de salderingsregeling, maar het voorstel moet ook nog door de Eerste Kamer. In een eerder artikel geven we uitgebreid uitleg over de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling.
Lagere terugleververgoeding voor bezitters van zonnepanelen
Verder heeft vergelijkingssite Energievergelijk.nl een aantal opvallende trends geconstateerd, die nadelig uitpakken voor zonnepaneelbezitters. Zo valt de te ontvangen terugleververgoeding voor consumenten vaak lager uit. In 2022 kan die bij een enkele leverancier nog oplopen tot 50 cent per kilowattuur (kWh). Maar in 2024 krijgt u van de meeste energieleveranciers nog maar 5 à 10 cent per teruggeleverde kWh. En het kan dus ook gebeuren dat uw energieleverancier extra kosten rekent, als u stroom teruglevert.
Nauwelijks langjarige contracten voor bezitters van zonnepanelen
Ook valt op dat zonnepaneelbezitters lang niet altijd cashback of een welkomst- of loyaliteitsbonus krijgen, bij het afsluiten van een nieuw contract. Bovendien zijn er meerdere leveranciers die geen langdurige contracten meer aanbieden aan zonnepaneelbezitters. Onder meer de grote spelers Essent en Eneco gaan niet verder dan 1 jaar. “Om de kosten voor al onze klanten zo laag mogelijk te houden, kunnen nieuwe klanten met zonnepanelen op dit moment geen 3-jarig contract afsluiten. Vooralsnog blijft deze tijdelijke maatregel in stand”, bevestigt een woordvoerder van Essent tegenover Solar Magazine.
Waarom energieleveranciers deze maatregelen nemen
Deze maatregelen pakken dus nadelig uit voor huishoudens mét zonnepanelen. Maar u kunt het ook zien als een tegemoetkoming voor de huishoudens die ze juist (nog) niet hebben. Het terugleveren van zelf opgewekte stroom heeft de eigenaars van de zonnepanelen altijd financieel voordeel opgeleverd, maar zadelt de energieleverancier met extra kosten op. Als er veel stroom tegelijk wordt teruggeleverd, daalt de actuele stroomprijs en ligt de terugleververgoeding hoger dan de actuele elektriciteitsprijs. En dan bent u als zonnepaneelbezitter voordelig uit, terwijl de leverancier inkomsten misloopt. Veel leveranciers willen hier niet jarenlang aan vastzitten en delen daarom geen meerjarige contracten meer uit aan zonnepaneelbezitters.
Files op het elektriciteitsnet voorkomen
Vaak compenseren de energieleveranciers deze misgelopen door de tarieven te verhogen, waar juist de huishoudens zonder zonnepanelen aan mee betalen. Om die reden is het voorstel voor afbouw van de salderingsregeling er ooit gekomen, om de kloof tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen te verkleinen. En daar zijn nu dus meerdere maatregelen bovenop gekomen. Maar soms kunnen huishoudens zonder zonnepanelen alsnog profiteren van andere panelen. Vooral op de piekomenten, zonnige dagen tussen 12.00 en 15.00 uur, wordt er soms zoveel zonne-energie teruggeleverd aan het net dat er ‘files’ kunnen ontstaan. Daarom krijgen huishoudens zonder zonnepanelen in de zomer van 2023 het advies om juist in die uren een wasje te draaien, aangezien er dan toch een overschot aan teruggeleverde zonne-energie is.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, RTL Z, Energievergelijk.nl, ANP, Eneco, Gaslicht.com, Solar Magazine, Independer. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tsja en dan wordt je alsnog gestraft door de overheid,
eerst investeren in zonnepanelen …en ja goede duurzame kosten meer dan de zonne beunhazen die er helaas zijn.
Die wil je zoveel mogelijk gaan gebruiken als de zon schijnt , maar je wordt gestraft met bijkomende kosten verlaagde tarieven, wijziging van regels door de overheid en hun afspraak niet nakomen…
Maar de grote zonneparken ontspringen de dans….. we moesten toch over op stroom …elektrische auto’s in 2030 maar het net kan het niet aan ….. hoe dan ?
We zitten in een verbouwing energietransitie genaamd. Dit is een grote verbouwing die tientallen jaren in beslag neemt. We moeten dus niet gelijk in de stress schieten en denken in onmogelijkheden. Ja, het elektriciteitsnet wordt aangepast maar dat heeft tijd nodig. Ja, we gaan elektrisch rijden maar dat heeft ook tijd nodig. Ja, energiemaatschappijen zien hun verdienmodel instorten omdat particulieren voor een groot deel zelf hun energie opwekken. Allemaal veranderingen die nu plaats vinden, maar mensen en vooral stukjesschrijvers; schiet niet in de stress en stop met het copy-pasten van allerlei technische (des)informatie waar jullie de ballen verstand van hebben en dus niet op betrouwbaarheid kunnen beoordelen.
Precies wat alexemder68 zegt. Wij hebben gespaard om ook zonnepanelen te leggen, zoals de overheid zo graag wil ook om van het gas af te kunnen.
Het was een beste investering die je niet zomaar terug verdiend, met de afbouw saldering werd het zo’n 8 jaar, maar nu met de teruglever heffing en andere kosten die zonnepanelen bezitters gaan betalen wordt het zo’n 12 tot 15 jaar.
Waarom worden wij nu gepakt omdat we investeren in het milieu en klimaat?
En maar zeggen dat het door de zonnepanelen bezitters komt dat mensen zonder ervoor moeten betalen.
Dat klopt dus niet, de overheid en de netbeheerders hebben te lang niet geïnvesteerd in het netwerk, daar ligt de schuld.
Zonne- en windparken krijgen wel mooie vergoedingen en geen teruglever heffing, die mogen wij dus betalen.
De energieleveranciers naaien ons onder leiding van de overheid, die staat erbij en kijkt erna en doet niks!
Ik vind het persoonlijk een aanfluiting dat het geen verschil maakt of je minder gaat verbruiken.
Er geen mogelijkheid is voor zonnepanelen, maar er wel investeringen zijn gedaan om te bezuinigen.
Als domper dan vaste beheerkosten voor industrieel gebruik moet bekostigen.
Minder betekent dus een hogere energieprijs. Mijn verbruik is 5% van het maximale verbruik.
Er is dus echt wel iets mogelijk om dat te compenseren. Een staffel koppelen aan het jaarverbruik.
Volgens het principe dat de vervuiler betaalt.
Dan al die grote parken. Het is de economie kwetsbaar maken.
Zeker met die aanslagen van pijpleidingen etc.
Ik draai trouwens mijn wasjes op dagen dat het droog en warm is.
Mogelijk loopt de overheid achter op de ontwikkelingen.
Kunnen de politici pas besluiten als het bewijs is geleverd en dus gewoon niets doen.
Nou voor mij is het wel duidelijk ik zou alle zonnepanelen bezitters met een overcapaciteit aan kWh adviseren om een airco aan te schaffen, dan kan je in ieder geval nog een beetje koel zitten in de zomer en dan gaat een ander niet slepen met het resultaat van je dure investering in zonnepanelen. Ik ken een collega die bewust geen zonnepanelen neemt omdat ze voor dat geld liever op vakantie gaat. Als ze bij budget energie een vast contract afsluit zou ze dus gratis stroom krijgen van o.s. mijn panelen. Nou niet dus lekker zelf wegblazen en allemaal aan de airco! Lang leve het milieu goed bezig
Onbetrouwbare overheid noemen ze dit. Het gaat dus niet om schone energie het gaat om winst maken. Met name de energiemaatschappijen. Door het succes van de prive zonnepanelen kunnen ze de electriciteit van hun eigen mega zonneparken niet verkopen. Hoezo hele weilanden en natuurgebieden vol leggen met zonnepanelen er genoeg dakoppervlak in NL is om aan de (zonne) energie behoefte te voldoen. Dan snijdt mes aan twee kanten, maximale opbrengst zonne energie en maximaal behoud van het zo schaarse groen. Alleen daarmee wordt geen of minder financiële winst gemaakt. Wat ook de staat inkomsten scheelt vanwege gemiste belasting op energie. Zolang winst de belangrijkste onderliggende prikkel is zullen de milieuproblemen niet opgelost worden. Schoon milieu kost nl geld
Als alle zonnepaneel bezitters de omvormer uitzetten op het moment dat de energie gratis aangeboden wordt aan de consument dan is het snel gedaan met deze maatregel. Onzin dat door mijn investering in panelen anderen energie gratis krijgen en ik extra moet betalen om anderen van gratis stroom te voorzien. Terug leveren…..omvormer uit!
De overheid moet ingrijpen. De stroom leveranciers buiten mensen uit. Transport kosten zijn niet hun deel en zijn al betaald. Het is triest hoe zij eerst volmondig allemaal groen waren en nu de ontwikkeling remmen.
Overschot is er eigenlijk niet. Capaciteit is het probleem tuinders zetten graag hun kassen aan. Als er echt teveel ergens is kan daar waterstof gemaakt worden.
Ja, ik moet meer dan 18 euro per maand betalen voor het gebruik van gas.
Zelfs als ik maanden geen gebruik maak van gas.
Dat zou wel anders verdeeld kunnen worden.
De stukprijs voor gas wordt hoger naarmate het verbruik minder is.
Hoeveel branden zijn er al niet geweest dankzij zonnepanelen?
Daar mankeert best veel aan.
De meeste energie gebruik je tijdens de winterperiode om te verwarmen. En juist dan leveren zonnepanelen het minste op. Dus als het salderen verdwijnt en je moet gaan betalen voor het terugleveren, wordt het een simpele rekensom of je de energie slurpende warmtepomp aan moet zetten of toch maar weer de gaskraan open moet draaien. Oorzaak is de onbetrouwbare overheid die tijdens het spel de spelregels veranderd. Dat gebeurde ook al eerder. Eerst mensen aansporen om hun hypotheek af te lossen en als velen dat gedaan hebben, soms met boetes vanwege vervroegde aflossing, dan vervalt plotseling de vrijstelling van de forfaitaire woningwaarde die bij je inkomen wordt opgeteld.
De meeste energie gebruik je tijdens de winterperiode om te verwarmen. En juist dan leveren zonnepanelen het minste op. Dus als het salderen verdwijnt en je moet gaan betalen voor het terugleveren, wordt het een simpele rekensom of je de energie slurpende warmtepomp aan moet zetten of toch maar weer de gaskraan open moet draaien. Oorzaak is de onbetrouwbare overheid die tijdens het spel de spelregels verandert. Dat gebeurde ook al eerder. Eerst mensen aansporen om hun hypotheek af te lossen en als velen dat gedaan hebben, soms met boetes vanwege vervroegde aflossing, dan vervalt plotseling de vrijstelling van de forfaitaire woningwaarde die bij je inkomen wordt opgeteld.
Het is bij de beesten af,dat ze bij de kleine particulier,de afbouw gaan toepassen of maar negen cent krijgen per kw wat je teveel levert
Maar vattenval Greenchoice en anderen, ze leggen weilanden vol met zonnepanelen .
Dus worden wij wel hard besodemieterd
Ergens gaat het fout. Grote zonnepanelen weiden worden uit de grond gestampt. Akkers veranderen in glasweiden. Deze zijn niet van energie maatschappijen maar van gecontracteerde eigenaren die als leveranciers functioneren.
Waarom wordt de vooruitstrevende Bürger belast voor het beetje opgewekte zonnestroom terwijl deze grote zonnepaneel velden een enorme hoeveelheid zonne-energie opwekken en daarvoor wel per kw voor krijgen betaald. Hier vindt in mijn ogen een ongelijke belasting van de vooruitstrevende en milieu bewuste burger t.o.v netwerk belastende eigenaren van zonnecollector velden plaats. Hoe krom kan jhet zijn.
Wordt tijd dat dit in de media op de agenda komt en dieper wordt uitgezocht om zo de oneerlijke kostenberekening aan burgers te stoppen.
Wubbo Ockels heeft jarenlang deelgenomen aan ontwikkeling van gebruik van zonne-energie.
Hij had zo ook een idee van een vlieger met meerdere panelen.
Dus niet in de breedte maar de hoogte in.
Maar jammer genoeg is daar niets van terug te vinden.
Inzichten veranderen, ook bij een overheid. Ik neem aan dat iedereen plannen maakt, die in de loop der jaren veranderen omdat je merkt dat het niet haalbaar is. Die plannen stuur je dus bij. Beetje vreemd om een overheid te verwijten dat ze met de tijd meegaan en ze daarom onbetrouwbaar te noemen! Ik heb zonnepanelen, overigens niet om er veel geld mee te verdienen, en snap de logica dat mensen zonder panelen hierdoor meer moeten betalen voor hun energie. Geen probleem dus om dit een beetje voor de eigenaren van zonnepanelen aan te passen, zeker omdat het nog steeds voordelig uitpakt om zonnepanelen te hebben.
@WimS, Dit is de goede insteek: bijdragen en een deel zelf opwekken.
Punt is dat méér dan 90% helemaal niet zoveel heeft met het milieu, maar de zonnepanelen uitsluitend heeft liggen om er geld mee te verdienen, winstbejag, geld binnen harken.
Zoals in vrijwel alles, doet de Overheid aan hap-snap-beleid en maakt vrijwel altijd de verkeerde keuzes.
Het opwekken van eigen energie is op zich goed, voor eigen gebruik, dat kun je redelijkerwijs begrenzen en slechts een beperkt aantal vermogen laten opwekken, subsidiëren en/of belasten.
Dan kan iedereen gewoon zonnepanelen laten plaatsen voor een redelijke prijs en kan hij/zij voor een groot deel stroom opwekken voor eigen gebruik.
Van het gas af gaan door hele stadsdelen af te koppelen is ook zo’n belachelijke modetrend… zuiniger om (kunnen) gaan met gas is belangrijker, aangevuld met een tweede optie.
Maar ja, allemaal verdienmodelletjes voor de korte termijn hé… maar wat hebben we er aan op de lange termijn ?
De eenvoudige huurder heeft – als ie geluk heeft – een 6-8 tal paneeltjes liggen en diegene die 30 zonnepanelen hebben liggen doen het natuurlijk voor het milieu… tuurlijk !!
blij dat ik nog steeds een ouderwetse analoge electrameter heb, die draait nog gewoon achteruit, dus geen gezeik met terugleververgoeding en oplichterspraktijken van energieleveranciers.
Ik heb deze maand een contract afgesloten voor 3 jaar en ik heb zonnepanelen dus het kan. Wel
Beste hr Levie,
U bagataliseert wel veel heeft u er ook nagedacht dat de zonnecellen de nieuwe asbest van deze tijd zijn en stapels kapotte onderdelen liggen die ze nog niet kunnen verwerken en ook zo de windmolens die afgeschreven zijn nog niet te verwerken zoals plastic flessen. Wat betreft elektrische auto’s ook daar zijn een hoop problemen Zweden die hun bussen niet meer gebruiken omdat ze niet tegen die extrme koude kunnen(global warming?), Duitsland die ook bussen weer vervangen voor diesel omdat ze de bergen niet opkunnen, New York zijn de Tesla’s weggehaald omdat de oplaadpunten niet werken van het koude weer wat dacht u van de brandweer die elektrische auto’s maar uit laten branden daar ze niet kunnen blussen en wanneer elektrische auto’s een ongeluk krijgen zijn ze totalloss verklaard ik denk dat u uw huiswerk even beter moet nakijken en al de personen die hier reageren een excuus moet aanbieden,bvd
Alle reacties die betrekking hebben op de onbetrouwbare overheid:
Uit welk oogpunt hebt u zonnepanelen aangeschaft?
Ik heb ze aangeschaft, omdat ik me ingelezen heb en er van overtuigd ben, dat we niet verder kunnen leven op de manier, waarop we dat de laatste eeuw hebben gedaan: wegwerpmaatschappij, uitputting van de aarde, opraken van de fossiele brandstoffen, overbevolking, enz hebben me doen beseffen, dat we zuiniger moeten zijn op alles wat we nog hebben. Dus heb ik 12 zonnepanelen laten installeren.
Dit noem ik een bijdrage leveren aan de maatschappij en aan een goede toekomst.
Over terugverdienen van de investering maak ik me niet druk. Ook heb ik geen aanmoedigingspremie van de overheid nodig om te verduurzamen.
Just ‘go for it’. Het zal u goed doen. Stop met afgeven op de overheid, die toch elk jaar een sluitende begroting moet leveren, nietwaar?
Overbelasting van ons elektriciteitsnet, Inderdaad de huidige regering en bepaalde energie Leveranciers zijn ook verkeerd bezig, daar men nog steeds bezig is met reklame om zoveel mensen zonnepanelen aan te smeren, kopen kopen kopen of de laatste tijd ook huren huren huren?????
Er zijn boerderij omgetoverd tot zonnepanelen paradijzen, waar eens onze duurzame gewassen werden verbouwd, strakjes niks meer te vreten door achterlijke bestuurlijke dwalingen, want in ander landen worden nog zogenaamd goedkopere levensmiddelen aangeboden????????
Het Overbelasten had voorkomen kunnen worden door echte regels te hanteren want nu zijn er zonnepanelen projecten waar je 7000 eengezinswoningen had kunnen bouwen, en tegelijkertijd zorgen voor Echte Betrouwbare en Betaalbare Thuisbatterij want wij hebben ook niet effetjes €12.000,– eurootjes in een ouwe sok om zoiets aan te schaffen zelf hebben we destijds 11zonnepanelen gekocht bij Solease.nl voor ruim €5200,– en die zogenaamde subsidie van €500,– die we hebben ontvangen ging verloren door de stormschade op het platte dak waar 3zonnepanelen lagen, dus het chassis heb ik zelf verzwaard met grote tuintegels 60×40 voordat ze er mogelijk weer wegschuiven en omklappen.
Met andere woorden de energiemaatschappijen, Leveranciers en de regering zijn ernstig tekort geschoten met het project Zonne-Energie!!!!!
Dus nu de taak van huidige regering om snelle stappen te ondernemen om het Overbelaste net uit te breiden!!!