licht

Gaat u ook meer betalen voor gas en licht?

Een energiecontract met een variabel tarief? Dan kan het zijn dat u per juli 2018 meer gaat betalen voor gas en licht. Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat meerdere energieleveranciers de prijzen omhoog gooien. 

Hogere inkoopprijzen

Ruim de helft van alle Nederlanders heeft zo’n contract bij 1 van de grote leveranciers van gas en licht, waardoor de prijsstijging naar verwachting veel mensen treft. Reden voor de hogere gas- en licht-rekening zijn de hoge inkoopkosten op de energiemarkt door de stijgende olieprijs. De prijs van olie stijgt onder meer door de onrustige situatie in ‘olieland’ Venezuela en het ontbinden van de Iran-deal door de Amerikaanse president Trump. Daarnaast moet er meer gas geïmporteerd worden, omdat er minder uit eigen bodem gehaald wordt.

Hier betaalt u het meest en het minst

Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat verschillende leveranciers op jaarbasis soms wel 64 euro extra gaan vragen. Opvallend is dat niet alle grote partijen de prijzen even hard laten stijgen. Zo verhoogt Essent de rekeningen voor haar klanten niet, terwijl Eneco en Nuon dit wel doen.

prijsstijging energie

Houdt de stijging aan?

Volgens Pricewise-directeur Hans de Kok is het niet te zeggen of de prijzen van gas en licht op dit niveau blijven, of dat ze weer dalen. “Het is altijd afwachten”, vertelt hij op de website van zijn bedrijf. “De energieprijs wordt nog altijd voor een deel bepaald door de olieprijs. Als de OPEC-landen (een samenwerkingsverband tussen olie-exporterende landen, red.) bijvoorbeeld besluiten om de olieproductie te verhogen, kan dat de prijzen en termijnmarkten juist weer omlaagbrengen.”

(Bron: RTL Nieuws, Pricewise, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Natuurlijk gaan we meer betalen voor gas en stroom. … Wie denk je dat de ellende in Groningen gaat betalen? … Juist ja, U en ik. … Alle mooie beloften van de aandeelhouders van de NAM een de Shell (Amerikaanse miljonairs en de koninklijke familie) ten spijt. Die betalen geen cent. ze hebben zelfs in de afgelopen 10 jaar een belastingvoordeel gehad van €7.5 miljard en krijgen vanaf nu een belasting voordeel van €1.8 miljard. Wij, (de bevolking) gaat betalen. Eerst met voorzichtige verhogingen, maar daarna breekt de hel los. Dan wordt er chaos gecreeerd met een tekort aan energie, zodat de bevolking te kampen krijgt met gasquota en zelfs gasloze uren. Misschien ook wel stroomuitval. En als de schrik er goed in zit, worden de prijzen drastisch verhoogd. En U weet wel, dat die verhogingen nooit meer teruggedraaid worden. Denk maar aan het kwartje van minister Kok, dat zou ook tijdelijk zijn. Met dat kwartje van Kok heeft hij zijn eigen topsalaris (als bestuurslid) bij Shell betaald. Dus eigen lijk betaalde de bevolking zijn salaris bij Shell..