Een tweedehands laptop kopen? Hier moet u op letten
Publicatiedatum: 22 december 2024
De aankoop van een tweedehands laptop is vaak goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe en daarbij ook nog eens een duurzame keuze. Alleen het aanbod is groot en de huidige status ervan is met het blote oog vaak moeilijk te bepalen. Daarom geven we u in dit artikel tips waar u op kunt letten bij het uitzoeken van een tweedehands laptop.
Koop een tweedehands laptop die refurbished is
Het kan goed zijn om te kijken naar een tweedehands laptop die ‘refurbished’ is. Refurbished betekent dat het om tweedehands producten gaat die zijn opgeknapt om vervolgens (met garantie) weer door te verkopen. De ‘gewone’ tweedehands producten daarentegen gaan direct van de eigenaar naar aan een andere partij zonder enige vorm van inspectie.
Maar let op: refurbished geeft niet altijd garantie. Koop daarom bij voorkeur in ieder geval bij winkels met een goed keurmerk, zoals het Thuiswinkelwaarborg– of Webshopkeurmerk. Sinds 2019 is er ook het Keurmerk Refurbished. De aangesloten partijen moeten zich houden aan verschillende kwaliteitseisen.
Wanneer een tweedehands laptop niet refurbished is
Toch kan het zomaar zijn dat uw oog op een tweedehands laptop valt die niet refurbished is. Bijvoorbeeld vanwege het uiterlijk of de prijs. Wel is het in dat geval extra raadzaam om een aantal zaken na te lopen:
Kijk of een goede deal ook echt een goede deal is
Een tweedehands laptop is bijna altijd goedkoper dan de originele adviesprijs, maar de verkoopprijs in de winkel verandert met de jaren. Het kan zijn dat de prijs voor een tweedehands model hierdoor eigenlijk hetzelfde is als voor een nieuw exemplaar. Op techwebsite Tweakers kunt u onder het kopje Pricewatch een overzicht vinden van actuele prijzen. In een grafiek kunt u vervolgens ook zien hoe de prijs in de afgelopen maanden veranderd is.
Fabrieksgarantie niet gebonden aan vorige eigenaar
Is een laptop minder dan 2 jaar oud? Dan heeft hij vaak nog garantie. De vorige eigenaar weet dit misschien niet, maar het is handig om dit even na te vragen. Fabrieksgarantie is namelijk niet gebonden aan de huidige eigenaar, maar aan het product. Zo kunt u dus gebruik maken van fabrieksgarantie, mits u de bon bij het apparaat krijgt.
Controleer de status van de batterij
De batterij van een laptop verliest bij gebruik langzaam maar zeker de originele capaciteit. Een laptop die al een paar jaar oud is kan het bijvoorbeeld nog maar half zo lang op een volle accu volhouden. Het kan daarom goed zijn om de huidige status van de accu te bekijken. Bij Windows kunt u bijvoorbeeld een batterijrapport opvragen via de app PowerShell. Op een Apple, Mac, kunt u de conditie van de batterij controleren via ‘Systeemoverzicht’.
Bekijk wat voor opslag de laptop heeft
Wat betreft de opslag heeft een laptop een ‘hybride harde schijf’ (HDD) of een ‘Solid State Drive’ (SSD). Het kan goed zijn om dit na te gaan want over het algemeen is een SSD stiller, kleiner en sneller dan een harde schijf en beter bestand is tegen schokken en stoten. Wel zijn SSD schijven met veel opslagcapaciteit duurder dan een harde schijven. Heeft u toch een laptop op het oog met een harde schijf? Seniorweb legt op hun website uit hoe de status hiervan kunt bekijken.
Soms kunt u uw oude laptop nog redden van de stort
De meeste elektronische apparaten worden trager naar mate u ze langer heeft, zo ook laptops. Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar in plaats van meteen een nieuwe laptop kopen, kunt u ook het ‘oude’ apparaat opschonen of bepaalde onderdelen vervangen. Wat u zelf nog kunt proberen of zou kunnen uitbesteden aan een specialist, leggen we uit in dit artikel.
(Bron: Seniorweb, Nu.nl, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)