Echte energieslurpers: deze apparaten stuwen de energierekening op
Publicatiedatum: 6 mei 2022
De warme kraan niet onnodig aan laten staan, het licht uitdoen in kamers waar u niet bent en de verwarming niet te hoog zetten. het helpt allemaal om te besparen op de energierekening. Wat ook helpt, is om een inventaris te maken van de elektrische apparaten in huis. Ook die kunnen nogal stroom gebruiken.
Energiebehoefte
De energierekening wordt in veel gevallen onderverdeeld in in 2 segmenten: gas en elektriciteit. Wie zo zuinig mogelijk probeert te leven, wil zo min mogelijk van beide gebruiken. Het kan daarbij helpen om na te gaan welke apparaten in huis de grootste energiebehoefte hebben.
Grootverbruikers
Volgens voorlichtingsorganisatie Milieucentraal zijn met name de grotere, oudere apparaten in huis echte veelvraten. Denk hierbij aan koelkasten, wasdrogers, vaatwasmachines en elektrische kachels. Wat wordt verstaan onder ‘oudere apparaten’? Zo’n 10 jaar, of ouder. Hoewel er al sinds 1995 energielabels bestaan, zijn de criteria rondom zuinigheid natuurlijk wel veranderd. Een koelkast met ingebouwde vriezer van 15 jaar oud gebruikt bijvoorbeeld zo’n 380 kilowattuur per jaar, terwijl een nieuwe rond de 160 uitkomt. Dat kan een besparing van 50 euro per jaar opleveren.
Milieucentraal adviseert mensen met oudere elektrische apparaten om nieuwere, zuinigere varianten aan te schaffen, ook als het oudere apparaat het nog goed doet.
Nieuwe apparaten
Oudere, grotere apparaten zijn dus bij voorbaat al energieslurpers, maar ook nieuwe apparaten kunnen dat zijn. Denk bijvoorbeeld een grote koelkasten met 2 deuren naast elkaar. Volgens Milieucentraal gebruikt zo’n koelkast al snel 35 procent meer energie dan een koelvriescombinatie. Ook nieuwe wasdrogers zijn echt niet altijd even vriendelijk voor het milieu. Zo kan het nogal verschillen qua verbruik of u een droger koopt met een energielabel A of B. Een droger met energielabel A verbruikt jaarlijks 190 kilowattuur minder aan energie dan eentje met label B. Ter verduidelijking: 190 kilowattuur is ongeveer 7 procent van het jaarlijkse stroomverbruik.
Waterkoker vs kokendwaterkraan
Een ander modern apparaat dat alsnog vele energie kan gebruiken is de kokendwaterkraan. “In de meeste huishoudens is een kokendwaterkraan géén zuinige keuze. Je bespaart er eigenlijk alleen energie mee als je een paar keer per dag een klein beetje water nodig hebt (bijvoorbeeld 1 kopje) én je met een waterkoker of fluitketel vaak meer water kookt dan je gebruikt. Zet je meestal een hele pot thee, of warm je altijd precies op wat je gebruikt? Dan kost de kokendwaterkraan meer energie”, schrijft Milieucentraal op de eigen site. Een kokendwaterkraan gebruikt jaarlijks 90 tot 200 kilowattuur, wat neerkomt op 20 tot 45 euro op jaarbasis.
Grote tv’s
Ook grote tv’s zijn in potentie niet energiezuinig. Hoe groter het scherm, hoe meer energie ze doorgaans gebruiken. Op zoek naar een nieuw exemplaar? Door het energielabel goed te bestuderen komt u erachter of de tv van uw keuze een energieslurper is. Tv’s met een donkergroen A-label zijn het zuinigst. Weet wet dat het energielabel op tv’s in 2021 is gewijzigd. Voor maart van dat jaar loopt het label van A++ tot D, inmiddels gaat het van A tot en met G. Ziet u een tv met het oude label? Weet dan dat een A++ ongeveer even zuinig is als de huidige F-modellen. In principe worden er in de winkels geen tv’s meer verkocht met het oude label.
(Bron: Milieucentraal, Margriet, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)