Dit kunt u het beste doen met uw vakantiegeld
Publicatiedatum: 22 mei 2019
Veel werknemers ontvangen eind deze maand het vakantiegeld. Maar wat kunt u er het beste mee doen? Schulden aflossen, op de bank zetten of toch gewoon uitgeven aan die welverdiende vakantie. Geluksprofessor Ap Dijksterhuis adviseert om vooral te investeren in ervaringen.
Eens per jaar
In de maand mei krijgt het overgrote deel van de werkende Nederlanders 8 procent van het brutoloon extra overgemaakt. Dus wie bijvoorbeeld 2000 euro bruto verdient krijgt er deze maand 900 euro netto extra bij. Verdient u 3000 euro bruto, dan krijgt u er 1450 euro netto bij. De meesten krijgen het bedrag in één keer uitgekeerd. Maar eigenlijk zou het voor onze portemonnee beter zijn als we het maandelijks uit zouden laten keren, want dan krijgt u er rente over. Toch geven veel mensen de voorkeur voor één keer per jaar, zodat ze het tussendoor niet uit kunnen geven.
Mogelijk iets minder
Voor sommigen kan de salarisstrook van mei ook een tegenvaller zijn ten opzichte van vorig jaar. Want door de versnelde afbouw van de arbeidskorting kan het bedrag dit jaar lager uitvallen. Terwijl vrijwel alle werknemers profiteren van lagere belastingen op loon, staat daar volgens salarisstrookverwerker ADP een hoger belastingtarief op het vakantiegeld tegenover. Dit geldt voor inkomens vanaf 34.000 euro per jaar. Werknemers met een minimumloon profiteren maximaal van de arbeidskorting en houden gemiddeld 35 euro meer vakantiegeld over.
Sparen versus vakantie
Maar wat doen we eigenlijk met ons vakantiegeld? In 2018 heeft maar liefst 40 procent van de Nederlanders het vakantiegeld op de spaarrekening gezet, 30 procent heeft het daadwerkelijk aan een vakantie besteed. Het overige deel heeft onder andere schulden af betaald. Volgens Sandra Philippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro, heeft sparen niet zo heel veel zin omdat de rente laag is. Een vakantie kan een goede investering zijn om weer energie op te doen. Een cursus of opleiding is ook een goede investering voor de toekomst en dus een uitstekend doel voor het vakantiegeld.
Ervaringen
Geluksprofessor Ap Dijksterhuis adviseert voor wie schulden heeft die vooral eerst af te lossen. Dat is letterlijk en figuurlijk een lastenverlichting. Voor wie geen schulden heeft en het vakantiegeld vrij mag uitgeven, adviseert hij vooral om te investeren in ervaringen. “Ga op vakantie, uit eten of naar een concert. Het zijn vooral de dingen die we delen waar we gelukkig van worden.” Dijksterhuis zegt het geld vooral niet uit te geven aan dingen, daar hebben we al te veel van. En voor wie hard werkt en behoefte heeft aan meer vrije tijd, is hulp in de huishouding een goed investering.
(Bron: AD/Telegraaf)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
U schrijft dat veel mensen de voorkeur voor één keer per jaar, zodat ze het tussendoor niet uit kunnen geven, maar ik heb helemaal geen keuze de SVB en mijn pensioenfonds hebben bepaalt dit zo te doen.
Ik zou het graag elke maand bij mijn AOW/pensioen ontvangen omdat ik dan zelf kan bepalen of ik het spaar of uitgeef en niet de kans te lopen als in (hopelijk nog vele jaren te gaan) ik in bv april de ogen sluit en het opgebouwde vakantie geld mis ben gelopen van het afgelopen en mijn erfgename er mee gaan strijken.
Gelukkig betaalt het ABP gewoon elke maand uit.