De slager heeft het zwaar
Publicatiedatum: 13 oktober 2017
Naar de slager voor een stukje vlees is allang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Anno 2017 gaan mensen langs de supermarkt voor deze boodschap. Mede daardoor kunnen veel slagerijen het hoofd niet langer boven water houden en verdwijnen er steeds meer uit het straatbeeld.
Supermarkt neemt over
Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in de laatste 10 jaar ongeveer 500 slagerijen hun deuren hebben gesloten, en dat terwijl het aantal supermarkten alleen maar groeit. Hier wordt inmiddels 85 procent van al het vlees verkocht. Naast concurrentie van de supermarkten, hebben slagerijen ook te lijden onder het gebrek aan opvolgers. Ook komen er maar weinig nieuwe slagerijen bij, omdat er niet veel jongeren zijn die een opleiding tot slager volgen.
Financiële plaatje
Bovendien is de vleesprijs al jaren gelijk, maar lopen de kosten voor de slagers wel steeds verder op. Zo zijn er speciale machines nodig om bepaalde soorten worst te maken. Ook moeten nieuwe slagerijen aan strenge eisen voldoen en dat betekent dat er soms flink veel geld geïnvesteerd moet worden. Iets wat de meeste startende slagers niet hebben. En dan is er ook nog de huur van het pand. Dat dit een serieus probleem kan zijn voor slagerijen, blijkt in de zomer van 2017. Een slagerij die al sinds de jaren 60 in Amsterdam is gevestigd dreigt haar deuren te moeten sluiten, omdat de verhuurder het pand wil verbouwen en opnieuw aan de slager wil verhuren voor een veel hogere prijs. Een rechtszaak volgt, maar inmiddels is duidelijk dat de slagerij mag blijven.
Kaaswinkel en viswinkel
Hoewel het niet goed gaat met de slagers, lijken andere voedselspeciaalzaken weer op te bloeien. Met name de kaaswinkel en viswinkel zijn erg in trek onder het Nederlandse publiek. Tussen 2007 en 2017 zijn er zeker 25 procent meer viswinkels gekomen en 9 procent meer kaaswinkels. Vooral de hoofdstad heeft er kaaswinkels bijgekregen, om te voldoen aan de grote vraag van toeristen naar dit product.
Gaat u weleens naar de slager?
(Bron: Het Parool, CBS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Door de ontwikkelingen in de afgrijselijke bio-industrie waar miljoenen dieren getreiterd, mishandeld danwel gemarteld worden, zullen integere, goed opgeleide vakslagers nog nauwelijks te vinden zijn. Dat nieuwe aanwas in dit vakgebied bedankt voor de eer lijkt me wel begrijpelijk. Waarom zou je een beroep kiezen wat indirekt van doen heeft met die bio-industriële grootschalige dierenmishandeling? Ik weet ook wel dat al de megastalboeren en CDA politici er anders over denken. Dat Yvonne Jaspers het bestaan van die megastallen middels hippe televisie wenst te rechtvaardigen en goed te praten snap ik ook. En zeer waarschijnlijk gaat dat werken. Gaat U als supermarkt en Mc.Donaldklant liever voor de luxe van de vette hap en de kiloknallers dan te denken aan al die miljoenen verbrande, mishandelde en vergiftigde dieren. Ben al tientallen jaren fatsoenlijk eter. Geen vlees of vis meer voor mij. Ik krijg het niet in overeenstemming met, wat zou zijn te noemen, mijn geweten. Waarom zou u onderzoeken dat het anders kan? Met een vlees-lobby die in Den Haag gretig gehoor vindt bij vooral het CDA en – er is een heleboel poen mee gemoeid – de VVD. Zo bar veel verschillen tussen mens en dier zijn er niet meer. Slacht of stemvee.