De gevaren van contactloos betalen
Publicatiedatum: 7 juni 2016
Steeds meer Nederlandse banken verstrekken betaalpassen of apps voor uw mobiele telefoon waarmee u kleine bedragen contactloos kunt betalen. Door de NFC-chip (Near Field Communication) in bankpassen en creditcards is het contactloos betalen zonder pincode mogelijk, maar dat is niet geheel zonder gevaren.
Ongezien geld van uw kaart
Door de speciale NFC-chip in uw pas kunnen dieven uw pinpas leeghalen. Dat is niet eenvoudig, maar er bestaan apparaten waarmee ze ongezien geld van uw kaart pinnen. Ook hebben oplichters een manier gevonden om de automaten waar pinbetalingen mee gedaan worden te kraken. In Nederland zijn alle pinautomaten gecertificeerd waardoor misbruik moeilijk is. Daders worden vaak snel geïdentificeerd, opgespoord en vervolgd. Nog niet alle bankpassen zijn echter over op contactloos betalen. U kunt op uw eigen bankpas zien of uw pas geschikt is en u herkent dit aan het logo van contactloos betalen.
Reportage Consumentenbond
In februari 2016 leidde een reportage van de Consumentenbond over deze vorm van contactloos zakkenrollen tot veel ophef in Nederland. In een filmpje lieten ze zien hoe u gerold of geskimd kunt worden, terwijl uw bankpas of creditcard gewoon in uw jaszak of tas zit. Officiële meldingen van contactloos zakkenrollen zijn er in Nederland gelukkig nog niet. Gebeurt het toch, dan vergoedt uw bank de schade.
Praktische oplossingen
Nederlandse bankpassen zijn in principe voldoende beschermd. Bij contactloos betalen boven de 25 euro moet u altijd een pincode invoeren. Zorg dat een ander niet meekijkt bij het intikken van de code. Diverse banken hebben daglimieten voor contactloosbetalen. Ze verschillen per bank en u kunt vaak zelf ook aangeven hoeveel u maximaal wilt besteden. Om uw pas te beschermen tegen contactloos rollen, zou u bij elk pasje waarmee u contactloos kunt betalen een metalen plaatje kunnen doen. Het inwikkelen van de pasjes in aluminiumfolie helpt ook. Dit zijn alleen geen praktische oplossingen. Heeft u vragen over de veiligheid van contactloos betalen? Neem dan contact op met uw bank.
(Bron: ANP/Betaalvereniging Nederland)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb van mijn bank (ABNAmro) een kartonnen hoesje gekregen waarvan de binnenkant bekleed is met
zilverkleurig materiaal. Zo kan de pas ook beschermd worden tegen krassen etc. Kosten waren 0 euro.
Bij de Rabobank kon ik het gewoon uit zetten, dus dan loop je ook geen risico.
heb een beschermhoesje ( dun papier) met alminiumfolie gekocht via de website van ns, omdat ook de (anonieme) ovchipkaarten zo nfc chip hebben, ik heb em zelf nog eens met paar lagen plakband omheen gedaan, en zo gaan ze nu al ruim 6 jaar mee en neemt geen ruimte `meer` in in de portemonee, dan de dikkere alminium wallet. ik heb er dan 2 stuks van ns site met rfid beveiliging, 1 voor me ov chipkaarten en 1 voor me bankpassen.
ik heb dit ter plekke ook eens uitgeprobeerd bij de winkel / ov poort door bewust mijn pasje in de hoes te houden, de beveiliging werkt prima, poort ging niet open bij ns en in de winkel werd betaling niet voldaan
bij ing kun je de functie ook uitzetten
Ik zit te wachten op de skimmingblokker voor Nederland
Dit is geen skimmen, he, dit is gewoon elektronisch zakkenrollen!
Via mijn bank ING kan ik deze onzin uitzetten.
Wat is er mis met 4 cijfertjes invoeren bij betalen?
Waarom moet alles toch zo snel snel snel…………………………Boing!!
De ICT jongens kunnen nog veel meer verzinnen, waar wat is de meerwaarde?
Tja, nieuwe technologie met nieuwe bedreigingen.
Ik heb een kaart van CardShield, die voeg je als extra toe aan je portemonnee en verder geen problemen met ieder kaartje in een hoesje, omwikkelen met plakband zodat die 6 jaar mee gaat.
De CardShield werkt als een stoorzender, waardoor niet alleen je betaalkaarten, maar ook je rijbewijs, ID-kaart en OV-chip zijn beschermt. Gewoon, kaart in je portemonnee erbij en klaar.
Zo kun je toch gebruik blijven maken van de vooruitgang; veilig, simpel en niet duur.
Deze kaart is er misschien nog niet, maar wel een andere: De CardShield! Gewoon bij je andere kaarten in je portemonnee stoppen en hij verstoort de communicatie tussen je betaalkaart en het apparaat. Hij beschermt niet alleen je creditcards en betaalpas, maar ook je OV-kaart en je ID-kaart (en rijbewijs) zodat je gegevens niet kunnen worden uitgelezen en er geen identiteitsfraude gepleegd kan worden. En zonder gedoe! Ik heb hem meteen gekocht via de website, hij kost maar een tientje en het geeft me een veilig gevoel! – oei mag ik de website hier noemen?
Want de banken zéggen dan wel dat dit niet voorkomt, maar… ze kunnen ook een klein bedrag afschrijven, bijv 19,95 – en als je naar je afschriften kijkt kun je je niet meer herinneren wat dat ook weer was… En zelfs als je onraad ruikt, ga je niet naar de bank, dat is ook weer gedoe…
is het ook mogelijk om bij de abna de schip uiit te schakelen?
Beste jbremer.2@kpnmail.nl, we hebben het voor u op de website van ABN AMRO opgezocht en daar staat de volgende tekst:
‘Het is niet mogelijk om contactloos betalen op uw nieuwe betaalpas aan of uit te zetten.’ Er is ook te lezen dat u wel een gratis beschermend hoesje voor uw betaalpas kunt ophalen bij een bankkantoor.
Gewoon je pasje omwisselen voor een gewone pas,,en klaar is Kees.
Bij de meeste banken kun je contactloos betalen uitzetten, alleen de ABNAMRO is een uitzondering. Zoals Hans aangeeft, kun je bij de ABNAMRO je pas omwisselen. Op zich is dit veiliger dan uitzetten. Als je contactloos uit zet, dan is het rekeningnummer nog steeds te lezen.
Beide hebben hun voor en nadelen. Er komen steeds meer mogelijkheden met contactloos betalen (bv parkeren en ‘reizen op je bankkaart’). Als je de kaart omwisselt, kun je het niet weer aanzetten.
Heb het pasje omgewisseld voor een gewonen pas,,en klaar is Kees.
Heb van de Consumentenbond een hoesje gekregen. Geen kosten, misschien wel als je geen lid bent.