Marktplaats

Criminelen struinen ook graag op Marktplaats

Verkoopsites als Marktplaats trekken altijd al veel bezoek, maar sinds de sluiting van de niet-essentiële winkels lijken nog meer mensen hier te struinen naar koopjes. Helaas doen internetcriminelen dit ook. Met deze tips kunt u de kans op eventuele oplichting zoveel mogelijk beperken.

Hoeveel informatie geeft u weg?

Criminelen zijn vooral op zoek naar kostbare spullen. Denk bijvoorbeeld aan dure sieraden en horloges. Als u iets dergelijks aanbiedt via Marktplaats doet u er goed aan om niet al te vele informatie weg te geven over uzelf. het komt immers weleens voor dat criminelen inbreken bij mensen die hun volledige naam en adresgegevens vermelden op hun Marktplaats-profiel. Het invullen van zulke gedetailleerde gegevens is niet verplicht, dus doe dit bij voorkeur ook niet.

Bekijk de advertentie goed

Als u eenmaal de advertentie heeft geplaatst en u krijgt berichten van potentiële kopers, dan is het altijd goed om het profiel van diegene goed te bekijken. Is het bericht afkomstig van iemand die pas een dag of een week actief is op Marktplaats? Dan is de kans vaak groter dat het hier een oplichter betreft dan als een account al jaren oud is. Ook is het goed om te kijken naar eventuele beoordelingen die door andere verkopers zijn achtergelaten op het profiel van de mogelijke koper. Beoordelingen zijn geen garantie, maar biedt wel iets meer zekerheid.

Weet ook dat Marktplaats zelf tussen middernacht en 08.00 uur ’s ochtends geen profielen op echtheid controleert. Als u binnen dit tijdsbestek met iemand onderhandelt waarvan het profiel pas net bestaat, dan is de kans wellicht groter dat het een oplichter betreft.

oplichting
Lees ook: Pas op voor deze zeer creatieve trucs van oplichters

Converseer via Marktplaats

Weiger altijd als degene met wie u praat voorstelt om de conversatie voort te zetten via een berichtendienst als WhatsApp. “Mensen met slechte bedoelingen willen zo min mogelijk sporen achterlaten en proberen onderling contact buiten Marktplaats te houden”, schrijft de verkoopwebsite hierover. Marktplaats kan helaas ook niets voor u doen als u wordt opgelicht en de afspraken zijn gemaakt vi een andere weg van de Marktplaats-berichtenbox.

De 1 cent-truc

Wees ook alert op de zogenoemde 1 cent-truc. Hierbij zal de oplichter u -vermoedelijk- via WhatsApp vragen om 1 cent over te maken. Dit omdat hij of zij zegt al vaker te zijn opgelicht en zeker wilt weten dat u bent wie u zegt dat u bent. Zij zullen u een link sturen naar een bankomgeving waarmee u de 1 cent kunt overmaken. Helaas maakt u niet alleen 1 cent over, maar verleent u de crimineel ook toegang tot uw rekening.

Stuur nooit een kopie van uw identiteitsbewijs

Soms worden mensen door degene met wie zij onderhandelen ook gevraagd om een kopie te sturen van het identiteitsbewijs, zodat zij iemand identiteit kunnen controleren. Doe dit nooit, want zo zet u de deur naar identiteitsfraude op een kier.

Wordt u echt betaald?

Ook als het profiel van degene van wie u een bericht krijgt betrouwbaar lijkt, is voorzichtigheid geboden. Geef bij voorkeur nooit uw adres en spreek af op een openbare plek, waarvandaan jullie samen kunnen vertrekken naar de locatie waar de handelswaar zich bevindt. Als iemand hiermee instemt is de kans dat iemand te vertrouwen is al wat groter. Daarnaast is het ook verstandig om te controleren of u écht betaald wordt. Helaas komt het vaak voor dat kopers willen betalen met vernuftige nep-betaalapps of vals geld. Nepgeld is soms moeilijk te onderscheiden van echt geld, waardoor een vals geld-detector uitkomst kan bieden.

Op 22 december 2020 spreekt Daniel Dekker in zijn NPO Radio 5- show Lunch Lekker met Marc Immink van marktplaats. Hij vertelt over de tweedehands verlanglijstjes van de Nederlanders. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 5. U kunt het fragment hieronder terugluisteren.

 

Bron: AD, Eindhovens Dagblad, ANP, RTL Nieuws

Geef een reactie