Circulair inkopen middel tegen verspilling
Publicatiedatum: 20 juni 2017
Verspilling tegengaan neemt een vlucht. Steeds meer worden we ons bewust van de consequenties die een consumptieve maatschappij als die van ons met zich meebrengt. Maar waar begin je? Bij het begin! Circulair inkopen lijkt daarbij een goed middel om de verspilling al bij de bron aan te pakken.
Circulair inkopen
Bij circulair inkopen is hergebruik het doel. Bij de aanschaf van een product wil de inkopende partij dat de maker, producent, onderdelen en/of grondstoffen gebruikt die aan het einde van de levensduur van het product nog her te gebruiken zijn. Dit met behoud van kwaliteit van de onderdelen of grondstoffen. Het produceren van deze duurzame producten komt alleen tot stand als er goed wordt samengewerkt tussen het bedrijf dat het product aanschaft en de maker van het product. Volgens Michel Schuurman van MVO Nederland is circulaire inkoop de experimentele fase voorbij. “Het komt in een stroomversnelling. Nederland loopt voorop in vergelijking met andere landen.” Sinds 2014 hebben meer dan 40 Nederlandse bedrijven voor ruim 100 miljoen euro circulair ingekocht.
Geen deal
De Rijksoverheid, gemeente Wageningen en het Universitair Medisch Centrum (UMC) kopen al circulair in. Zij werken samen in een ‘green deal’. Dit is een door de overheid ondersteund initiatief uit de samenleving om duurzaam ondernemen te stimuleren. Bedrijven en overheden stimuleren hun toeleveranciers hun producten zo te ontwerpen dat ze eenvoudig herbruikbaar of te recyclen zijn. De meubels die de Rijksoverheid, gemeente Wageningen en het UMC gebruiken, zijn hier een goed voorbeeld van.
De Rijksoverheid is koploper als het gaat om circulair inkopen. Behalve kantoormeubilair, kopen zij ook bedrijfskleding op een duurzame en verantwoorde manier in. Dat gaat om uniformen voor het leger, de brandweer en douane. De politie-uniformen komen daar nog bij.
Uniformen worden tassen
Gedragen kleding wordt nu ingezameld. Vervolgens wordt bekeken wat herbruikbaar is. De rest wordt doorverkocht of tot vezels gemaakt die weer in andere producten worden gebruikt zoals muurisolatie. Maar de vezels van de leger-, brandweer- en marechaussee-kleding zijn ook terug te vinden in tassen, handdoeken en werkkleding. “Tot 2013 werd alles verbrand. Nu is dat nog maar een heel klein deel en binnen 2 tot 3 jaar wordt alles hergebruikt of gerecycled”, aldus Rob van Arnhem. Van Arnhem leidt binnen de Rijksoverheid het project circulair inkopen.
Matrassen worden judomatten
Naast de Rijksoverheid loopt ook het bedrijfsleven warm voor circulair inkopen. Beddenfabriek Auping produceert bedden en matrassen die te recyclen zijn. Zij hebben de handen ineen geslagen met Landall Greenparks vakantieparken om een leaseconstructie op te zetten waarbij Landall betaalt voor het gebruik van de bedden en matrassen, maar geen eigenaar wordt. Op deze manier komen de materialen altijd weer terug bij Auping en kunnen zij ze weer verwerken in bijvoorbeeld nieuwe matrassen of (judo)matten.
(Bron: NOS, MVO Nederland)