Buitenlandse bellers jagen op Nederlands spaargeld
Publicatiedatum: 18 oktober 2017
Buitenlandse beleggingsbedrijven jagen op Nederlanders met spaargeld. Ze bellen op met het verzoek deel te nemen aan lucratieve investeringen, beloven fantastische rendementen, maar keren de opbrengst nooit uit en verdwijnen met de totale inleg. In Meldpunt! slachtoffers, toezichthouder AFM en bank ABN AMRO aan het woord.
Beleggingsverleidingen
Lisanne ter Berghe* (78) werd tot 3 keer toe opgelicht door buitenlandse bellers. Deze weduwe woont alleen, heeft geen kinderen en is licht dementerend. Ze werd financieel compleet uitgekleed door buitenlandse oplichters met een geraffineerde aanpak vol beleggingsverleidingen. Schadebedrag in totaal: ruim 200.000 euro.
Na een oproep in Meldpunt! melden tientallen slachtoffers zich, zoals Maarten Gijbels (39). Honderden telefoontjes krijgt hij uit het buitenland. Dan uit Ierland, dan weer uit Engeland. Soms wel 5 keer per dag. Een vriendelijke, Engelstalige stem vraagt of hij wil beleggen. Anders dan mevrouw Ter Berghe, gaat hij er niet op in. Joost Vermaas (71) wordt gebeld nadat hij een prijsvraag van de Jumbo zou hebben gewonnen. Telefoontjes komen uit Duitsland van een persoon die Engels spreekt met een sterk anderstalig accent.
‘Sucker list’
Ook Cees Grimbergen, journalist en presentator van MAX maakte onder meer de documentaireserie Zwarte Zwanen over de beleggingen van pensioenfondsen, wordt gebeld. Ergens tijdens zijn research belandt hij op een zogeheten ‘sucker list’, op zijn Nederlands: een sukkellijst met makkelijk beïnvloedbare personen met vermogen. Het zijn potentiële prooien van buitenlandse boiler rooms; call centres van over de hele wereld met maar één doel: spaargeld aftroggelen van nietsvermoedende rekeninghouders. Grimbergen wordt gebeld door het Britse bedrijf Trade12 dat op allerlei waarschuwingslijsten van toezichthouders staat, waaronder die van de Nederlandse AFM.
Beschermen
Hoe schudden we deze bellers van ons af? Hebben banken vanuit hun zorgplicht ook de taak hun klanten hiertegen te beschermen? Elles de Bruin praat er in Meldpunt! over met slachtoffers, advocaat Marius Hupkes, Jan Boerboom van toezichthouder AFM en Robin de Jongh van ABN AMRO.
Fraude-expert Frans Roest heeft een boek geschreven over internationale beleggingsfraude en boiler-rooms, malafide call-centers die mensen oplichten, vaak vanuit het buitenland. Het boek is Engelstalig en heet Share Fraud & Boiler Room Scams Exposed.
Bent u bang dat u bent opgelicht? En dat er geld van uw rekening is afgeschreven? Neem dan contact op met uw eigen bank. Voor meer informatie over telefonische oplichting en hoe u telefonische oplichting kunt voorkomen vindt u op de website van de AFM. Hier kunt u ook terecht met meldingen en klachten over de financiële markt.
Meldpunt! is te zien op woensdag 18 oktober 2017 om 19.20 uur bij MAX op NPO2.
*) naam gefingeerd.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik zie vrij veel overeenkomsten tussen de buitenlandse bellers waar u hier voor waarschuwt en de binnenlandse politici aan wie we zijn overgeleverd.
Ik heb het bericht gedeeld op mijn Facebook tijdlijn en mensen gewaarschuwd hiervoor. Ik hoop dat het aankomt bij de mensen en hun familieleden.
Zelf slachtoffer en meer dan 300.000,00 kwijt. Ja dat leest U goed. Afm doet niets….je moet je verhaal vertellen en ze waarschuwen. Bank rabo….zegt…..u heeft het overgeschreven dus U heeft toestemming gegeven. Zelfs bij een aanvraag lening had ik een screenshot van 140.000,00 bij mij van een beleggingssite. Advocaten staan tegen een uitzichtloze muur te vechten. Willen wel eerst geld zien.
Tja, wat is hier over te zeggen. Het is wel een beetje dom dat mensen zomaar zoveel geld overschrijven aan mensen met een buitenlandse taal.
Pipa, het is wel dom van u om zoveel geld over te boeken. En dat u de AFM en Rabo de schuld geeft is wel stuitend.
U heeft zelf het bedrag overgeboekt!
Een algemene raad: Geloof nooit anderen, die jou komen vertellen, dat je geld kunt verdienen zonder daarvoor te hoeven/moeten werken. Als er al een manier is, om zonder werken winst te maken, komt niemand dat aan Jan Lul vertellen. Jan Jul is alleen nodig om anderen rijk te maken, hij is er niet om zelf rijk te worden.
Er is één beleggingsfonds waar werkelijk winsten worden gemaakt, “De Generale”, maar daar kán je niet eens beleggen, al zou je het willen. Dat is een beleggingsfonds voor de elite en daar hebben ze jou niet nodig.