plasproblemen

Den Bosch meest toegankelijke stad voor mensen met plasproblemen

Nederlandse gemeenten hebben lang niet allemaal een actief plasbeleid, waardoor het in veel plaatsen ontbreekt aan voldoende openbare toiletten. Dat meldt Continentie Stichting Nederland (CSN) op 20 september 2018, Nationale Plasdag. Volgens hun inventaris is er echter wel een gemeente waar ze de zaakjes rondom openbare toiletten goed op orde hebben. Deze eer komt de Brabantse hoofdstad Den Bosch toe.

 Actief wc-beleid

Den Bosch heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan en daar horen goede toiletvoorzieningen bij. Zodoende zijn er door de stad verschillende openbare toiletten te vinden die ook voor mindervaliden toegankelijk zijn. Ook wijst de gemeente bezoekers en inwoners erop dat er altijd geplast kan worden bij theaters, bibliotheken of andere openbare gebouwen. Wat in Den Bosch goed gaat, gaat in de meerderheid van de Nederlandse gemeenten mis. Uit de analyse van het CSN blijkt dat slechts 70 van de 380 gemeenten in ons land een plasbeleid heeft. Ruim 27 procent van alle overige gemeenten zegt zo’n beleid niet te hebben en er in de toekomst ook geen te ontwikkelen.

Belemmering

Dat zo weinig gemeenten actief proberen om meer openbare toiletten te realiseren, is slecht nieuws voor de 3,5 miljoen Nederlanders die kampen met plasproblemen. Deze problemen belemmeren sommigen van hen in hun dagelijks leven, want in de stad of op het station is niet altijd een wc in de buurt. Dat zorgt ervoor dat zij bepaalde plekken of situaties mijden, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot een sociaal isolement.

HogeNood

Om dit te voorkomen moeten veel gemeenten zich volgens CSN nog eens flink achter de oren krabben. Het liefst zouden zij zien dat elke gemeente een actief plasbeleid voert om het de mensen met incontinentieproblemen makkelijker te maken. Tot die tijd kunnen mensen met dergelijke klachten zich wenden tot de app HogeNood. In deze app wordt per gemeente aangegeven waar openbare toiletten zijn. In totaal zijn er door heel Nederland zo’n 7000 plasgelegenheden geregistreerd in de app, waarvan 3.825 speciaal voor vrouwen. Dat zijn er 249 minder dan voor mannen.

In 2017 is Rotterdam de gemeente met de meeste HogeNood-locaties . Volgens Bastiaan Meindersma van de HogeNood app  is dit nog steeds zo. Sinds september 2017 hebben meer dan 400 nieuwe locaties zich aangemeld bij de app.

(Bron: CSN, archief, HogeNood)

Geef een reactie