Boosheid over ‘boete’ op zonnepanelen
Publicatiedatum: 10 september 2018
Zonnepanelen zijn goed voor het milieu én zijn kosten besparend. Alleen maar voordelen, zo lijkt, maar daar denken ze in verschillende Nederlandse gemeenten anders over. Daar moeten de eigenaren van zonnepanelen meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen, omdat de panelen een waardeverhogend effect hebben op een woning. Een absurde situatie, vinden lokale politieke partijen.
Extra betalen voor zonne-energie
Een boete op zonnepanelen: zo noemen lokale politieke partijen de extra kosten die zonnepanelen-eigenaren moeten maken doordat zij zonne-energie opwekken. Deze ‘boete’ moet onder meer betaald worden in Emmen, Capelle aan den IJssel, de Haarlemmermeer en Delft. Als het aan lokale politici en zonnepanelen-bezitters ligt wordt deze regeling vandaag nog afgeschaft, want, zo legt Auke Oldenbeuving van het CDA Emmen uit: “We willen graag dat mensen hun huis verduurzamen. Hebben zelfs een gunstige lening voor zonnepanelen in het leven geroepen. Dan moet je dat niet via de achterkant weer terug gaan halen door er belasting op te heffen.”
Uitspraak van de rechter
Of een gemeente bewoners extra laat betalen voor zonnepanelen mag zij zelf bepalen. Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten doet dit niet, maar de gemeenten die dit wel doen, zijn volgens de rechtbank niet in overtreding. Een boze inwoner van Emmen maakt de stap naar het gerecht om de waardevermeerdering van zijn huis door de 20 zonnepanelen die op het dak liggen te laten terugdraaien. De rechtbank stelt hem in het ongelijk, omdat zonnepanelen een huis nu eenmaal in prijs laten stijgen. Daarom mogen gemeenten ze laten meetellen bij de bepaling van de ozb-belasting. In heel veel gevallen zal de ozb-waarde niet exorbitant stijgen; vaak gaat het maar om een paar euro.
Zonnepark
Mensen die de ‘zonnepanelen-boete’ niet willen betalen, maar wel over willen gaan op zonne-energie, kunnen ook een aantal panelen op een zonnepark huren. Deze zonneparken bestaan uit heel veel zonnepanelen die in het bezit zijn van een energieleverancier. Via een speciaal systeem wordt de energie die de eigen zonnepanelen opwekken thuis afgeleverd.
(Bron: Algemeen Dagblad, VNG, archief)