Black Friday: herken de echte koopjes en trap niet in slechte aanbiedingen
Publicatiedatum: 21 november 2022
Al dagen van tevoren vliegen de spectaculaire aanbiedingen voor Black Friday ons om de oren. De ene deal nog aantrekkelijker dan de andere. Niet alles is even gunstig als beweerd wordt, maar hoe onderscheidt u de goede van de slechte aanbiedingen? En hoe bereidt u zich het beste voor op de koopgekte?
Black Friday ‘Amerikaans gedoe’
Nog niet eens zo lang geleden is Black Friday een onbekend begrip in ons land. Maar ondanks dat de nuchtere Nederlander de schouders lijkt op te halen bij dit ‘Amerikaanse gedoe’, is het aanbiedingenfestijn inmiddels geheel ingeburgerd. Daarom hieronder 10 tips om de Black Friday-gekte te doorstaan.
1. Vergelijk
Als u een product graag wilt en u ziet een aantrekkelijke aanbieding, laat u dan niet opjagen en neem even de tijd om te bekijken voor welke prijs het elders verkocht wordt.
2. Trucs met de prijs
Een adviesprijs kan schromelijk overdreven zijn, zodat het lijkt of de korting erg gunstig uitvalt, terwijl het verschil dus helemaal niet zo hoog is. Dit is wettelijk verboden, maar dat weerhoudt veel bedrijven er niet van. Ook verhogen sommige winkels de prijzen in de dagen naar aanloop van Black Friday, waardoor het op de dag zelf met de oorspronkelijke prijs een goede korting lijkt. Lees daarover ook ons artikel: webwinkels stunten met nepaanbiedingen.
3. Nepwebshops
Wees extra beducht op nepwebshops. Er zijn altijd wel zogenaamde winkels online actief, maar voor de feestdagen neemt dit aantal nog toe. In ons artikel over nepwebshops vertellen wij u hoe u ze kunt herkennen en hoe u kunt voorkomen dat u iets koopt bij een niet bestaande webshop.
4. Bereid u voor
Door de volgende keer al een paar weken voor de uitverkoop de prijzen in de gaten te houden, weet u beter of u werkelijk een koopje op het oog hebt rond Black Friday. Er zijn overigens ook allerlei websites die dit vóór u doen, zoals die van de Consumentenbond en Tweakers. Wilt u er zeker van zijn dat u er op de dag zelf op tijd bij bent, dan kunt u als u online winkelt eventueel de dagen van tevoren de artikelen die u wilt alvast in de winkelwagen toevoegen. Is de aanbieding op Black Friday zelf echt het gunstigst, dan kunt u direct op bestellen klikken, wat tijd scheelt.
5. Kwaliteit
Let zeker ook op de kwaliteit van het product. Het artikel mag dan misschien scherp geprijsd zijn, maar gaat het ook lang mee en blijft het doen wat het belooft?
6. Vergeet de lokale winkeliers niet
Tussen al het aanbiedingengeweld van de grote bedrijven dreigen de lokale, kleinere winkeliers weg te vallen. Retaildeskundige Maarten Gijsenberg van Rijksuniversiteit Groningen zegt in 2020 tegenover NU.nl dat het ook echt wel loont om bij de kleine aanbieders te winkelen op Black Friday: “Zij geven je vaak een betere service, waarbij je vaak ook makkelijker terug kunt als je product niet in orde is. Bij grotere spelers is dat vaak niet zo makkelijk, waardoor je op lange termijn mogelijk duurder uit bent.”
7. Laat u niet gek maken
Laat u niet verleiden meer uit te geven dan u begroot heeft en laat u niet gek maken met producten die u eigenlijk niet nodig heeft. Trap ook niet in tijdsdruk. Soms beweren bedrijven dat er nog maar 1 stuk te koop is of dat de aanbieding nog maar een uur geldt. Vooral dan is het lastig om geen impulsieve beslissing te nemen. Weet u dat dit een valkuil van uzelf is, schakel dan als het even kan iemand in die u kritische vragen stelt en u van een onverstandige koop kan weerhouden. Ook goed om te weten: de Consumentenbond heeft berekend dat de werkelijke korting in 2018 op gemiddeld zo’n 20 procent is uitgekomen. Daarmee zijn de aanbiedingen niet scherper dan op willekeurige andere momenten in het jaar, aldus de vereniging.
8. Check de levertijd
Om een artikel voor een lage prijs aan te kunnen bieden, wil een winkel nog weleens gebruik maken van ‘blockshipping’, wat inhoudt dat er grote aantallen in 1 keer geleverd worden. Dit bespaart de verkoper kosten, maar het kan wel beteken dat u enkele weken op uw product moet wachten. Dat is geen probleem als u toch geen haast heeft, maar wel als het bijvoorbeeld bedoeld is voor Sinterklaasavond of voor onder de kerstboom. Check de levertijd dus. Webshops van buiten Europa houden er daarnaast nogal eens een ongewenst retourbeleid op na.
9. Douanevoorwaarden
Als u iets bij een buitenlandse webshop koopt, die vanuit een land buiten de EU (dus ook iets vanuit Engeland) verzendt, dan zijn er sinds juli 2021 extra kosten aan verbonden. Dit begint bij pakketten vanaf 22 euro. Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de 22 euro of de btw op de factuur staat. Zo niet, dan kan het zijn dat u deze bij aflevering van het pakket alsnog moet betalen, plus de inklaringskosten. Bij online aankopen met een totaalwaarde boven de 150 euro betaalt u ook invoerrechten. Let ook op wát u aanschaft, want niet alles mag ingevoerd worden. Zoals namaakkleding en -speelgoed. De Nederlandse douane raadt aan ook te kijken waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan online op om ervaringen en recensies van anderen te checken.
10. Kleding in januari vaak het goedkoopst
Voor kleding geldt dat de maand januari vaak het gunstigst qua prijs is, dan is het namelijk het goedkoopst en is er uitverkoop. Voor Black Friday is een korting op kleding pas interessant bij tenminste 40 procent en als de verzendkosten gratis zijn. Anders is er een grote kans dat hetzelfde kledingstuk enkele weken (of zelfs dagen) later nog maar de helft kost. Dure merken als Prada, Dior en Ray-Ban zijn een uitzondering. Daarbij bedragen de kortingen gedurende het jaar hoogstens 20 procent, terwijl die tijdens Black Friday kunnen oplopen tot 30 á 35 procent.
(Bron: Consumentenbond, RTL Nieuws, NRC, NU.nl archief. Foto: ANP)