Besparen? De rijstkoker kan u wellicht helpen

Met de stijgende gas- en energieprijzen wordt koken steeds duurder en besparen steeds belangrijker. Een keukenapparaat dat u wellicht kan helpen bij het besparen, is de rijstkoker.

Functies van de rijstkoker

De rijstkoker bestaat uit een verwarmingselement, een binnenpan en een thermostaat. Hiermee kan het apparaat uw rijst koken, stomen en warmhouden. Daarnaast hebben veel rijstkokers een automatische warmhoudfunctie die aangaat zodra de rijst klaar is. Het gebruik van de rijstkoker is vrij simpel: de binnenpan vult u met de gewenste ingrediënten. Hier voegt u water aan toe en vervolgens kunt u starten met koken of stomen.

Deze functies kunnen in de praktijk voor veel gerechten ingezet worden. Zo kunt u pasta en noedels ook in de rijstkoker koken. Ook stoommaaltijden, eieren, havermout en zelfs cake of taart kunnen in principe in de rijstkoker worden klaargemaakt.

Energie besparen met koken op gas
Lees ook: Kookt u op gas? Bespaar energie en geld met deze tips

Besparen

De rijstkoker kan u ook helpen met besparen in de keuken. Het apparaat blijkt namelijk in veel gevallen zuiniger te zijn dan wanneer u kookt met een gas- of elektrische kookplaat. We volgen een voorbeeld van Margriet. Zij hebben hun berekening gemaakt gebaseerd op de gemiddelde gasprijs van oktober in 2022. Koken met gas kost dan ongeveer 142 euro per jaar en koken op inductie ongeveer 157 euro per jaar. Om te vergelijken: een rijstkoker heeft een gemiddeld vermogen van 600 watt en verbruikt dus ongeveer 0,6 kWh per uur. Vaak heeft u de rijstkoker niet langer dan een halfuur nodig. Er kan dan van uitgegaan worden dat een rijstkoker ongeveer 0,3 kWh per dag verbruikt. Een kWh uur kost in oktober gemiddeld 0,15 cent inclusief belastingen. Als u elke dag de rijstkoker gebruikt (0,3 kWh × 365 dagen = 109,5 kWh) betaalt u 109,5 kWh x 0,15 cent = 16,43 euro per jaar.

Airfryer
Lees ook: Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger?

Verschillende bronnen melden weer andere energieprijzen. Als we van de 0,71 cent per kWh van uitgaan betaalt u gemiddeld per jaar 109,5 kWh × 0,71 = 77,75 euro. Dit is wel een groot verschil met de 0,15 cent waar Margriet van uitgaat. Houd er dus wel rekening mee dat de prijzen enorm kunnen verschillen, niet alleen van maand tot maand, maar ook tussen de verschillende huishoudens zelf. U kunt voor de juiste berekening het beste uw eigen energietarief gebruiken. Toch blijft de rijstkoker bij beide berekeningen, relatief gezien, zuiniger en goedkoper dan de gas- en elektrische kookplaat.

(Bron: Margriet, The Kitchenary Lab. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    BigBen says:

    er staat 0,15 cent, maar u bedoelt 15 cent. Nogal een groot verschil, als je op de kleintjes gaat letten 😉

    Droppie says:

    Nog goedkoper: de hooimadam (voorheen hooikist).
    Kook ’s morgens de rijst (aardappelen, bloemkool,pasta e.d.) een paar minuutjes en plaats de pan in de hooimadam.
    Dan is ’s avonds alles gaar en nog een beetje warm.
    Zeer voordelig dus.