Autoverzekering fors duurder: hoe komt het en blijft dit ook zo?
Publicatiedatum: 8 mei 2024
Autoverzekeringen zijn in het 1e kwartaal van 2024 gemiddeld 8,2 procent duurder geworden, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Autoverzekering.nl. Dit geldt voor zowel WA, WA+ (beperkt casco) als allrisk (volledig casco). In vergelijking met de eerste 3 maanden van 2023 is de gemiddelde maandpremie van 66,40 euro naar 71,85 euro gegaan. Wat zijn de verklaringen voor deze toename? En blijft dit de komende jaren ook zo?
Hoe komt de hoogte van uw premie tot stand?
De hoogte van een autoverzekering is voor iedereen anders en hangt af van meerdere factoren. Ten eerste is er het type verzekering, bijvoorbeeld WA, WA+ en allrisk, oplopend in prijs. Daarnaast spelen onder meer uw leeftijd, het aantal kilometers dat u rijdt, het gewicht van uw auto en het aantal schadevrije jaren een rol. Zelfs uw postcode bepaalt mede de premie die u betaalt.
Waarom is de autoverzekering nu zo duur (en blijft dat ook zo)?
Maar wat wel voor iedereen geldt, is dat de extreme inflatie van 2022 nog doorwerkt in de hoogte van de premies. Volgens Jerry Poel, expert in autoverzekeringen, rekenen verzekeraars dit soort gebeurtenissen ‘met enige vertraging’ door in de hoogte van hun premies. Een andere gebeurtenis uit 2022 is de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Sindsdien is de levering van auto-onderdelen uit dat land onder druk komen te staan.
Autoreparaties zijn sowieso een stuk duurder geworden en daar gaat in de komende jaren ook weinig aan veranderen. Dit heeft mede te maken met de opkomst van elektrische auto’s en de technische snufjes waarmee moderne auto’s zijn uitgerust. “Een koplamp kostte vroeger 300 euro per stuk. Je hebt nu ledkoplampen die 2.000 tot 5.000 euro per stuk kosten”, rekent Joost den Elzen, directeur van autoschadeherstelbedrijf ABS, voor in gesprek met RTL Z.
Maar er is ook een gunstige ontwikkeling, namelijk de daling van het aantal autodiefstallen. Volgens de cijfers van Autoverzekering.nl is er begin 2024 een afname van 11 procent geweest. In januari, februari en maart 2024 zijn er 1.511 personenauto’s gestolen, tegenover 1.690 in het 1e kwartaal van 2023. Als deze daling door blijft zetten, kan dat de hoogte van de enigszins drukken. “Wat een welkome verlichting zou zijn voor vele autobezitters”, concludeert verzekeringsexpert Poel.
Hoe kunt u zorgen dat u niet te veel betaalt?
Voor nu is het nog wel belangrijk om goed naar uw autoverzekering te kijken, zodat u niet een te hoge premie betaalt. Vergelijk het aanbod van de verschillende verzekeraars en zorg dat uw verzekering bij uw situatie past. De premie van een allrisk autoverzekering hangt bijvoorbeeld samen met de dagwaarde van uw auto. Hoe ouder de auto is, hoe minder verstandig het dus is om zo’n allrisk verzekering te nemen. U kunt de dagwaarde van uw eigen auto berekenen via de ANWB of een online vergelijkingsplatform.
Wat is een kilometerverzekering?
En als u weinig autorijdt of een 2e auto heeft, is een kilometerverzekering dan misschien iets voor u? Zoals de naam van deze relatief nieuwe verzekering al zegt, hangt uw premie samen met het aantal kilometers dat u rijdt. Hoe dat precies in elkaar zit, is bij elke verzekeraar anders, maar u bent dus voordeliger uit als u minder kilometers maakt.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Autoverzekering.nl, ANP, NU.nl, RTL Z, Overstappen.nl, Automotive-online.nl, ANWB, OHRA. Foto: Shutterstock)