Duur 03:25
Gepubliceerd op 4 oktober 2016

Help de Dierenbescherming met redden

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zet zich al 30 jaar elke dag opnieuw in om het welzijn van dieren te verbeteren. En dat is hard nodig,  want jaarlijks worden er in Nederland duizenden dieren mishandeld, verwaarloosd of gedumpt.

Inspecteurs

In 2015 hebben de inspecteurs ruim 30.000 dieren gered uit erbarmelijke omstandigheden. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat, maar daarmee is het dierenleed nog lang de wereld niet uit. De Dierenbescherming heeft 17 inspecteurs die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van de dieren. Dieren in nood, verwaarloosde en mishandelde dieren en dieren die niet goed verzorgd kunnen worden kunnen niet zonder de inzet deze inspecteurs.

Met de donaties die de Dierenbescherming in 2015 ontving konden zij meer inspecties uitvoeren, waardoor zij meer dieren hebben kunnen helpen. Ook was er meer aandacht voor het inspecteren van winkels waar dieren worden verkocht en hun toeleveranciers. De kosten om het werk van de Landelijke Inspectie Dierenbescherming mogelijk te maken, bedraagt 2 miljoen euro per jaar. De overheid is een van de grote donateurs, maar voor het overige deel is de stichting afhankelijk van donaties.

Honden meest verwaarloosd

De meest verwaarloosde dieren waren in 2015 honden. Jaarlijks gaat het om ongeveer 5.000 honden waarvoor de inspectie in actie moet komen. Verwaarlozing is er in allerlei vormen. Van te weinig of slechte voeding tot honden die moeten leven in hun eigen uitwerpselen. Deze wantoestanden komen meer aan het licht door de gerichte controles van de inspecteurs. Veel mensen lijken zich niet te realiseren wat de zorg voor een hond inhoudt en welke kosten dit met zich meebrengt. Dit met alle gevolgen van dien.

De Dierenbescherming

Het ideaal beeld van de de Dierenbescherming is dat de mens in de samenleving een duurzame invulling geeft aan het welzijn, de gezondheid en integriteit van het dier. De organisatie heeft in de afgelopen jaren onder meer gezorgd voor de totstandkoming van wetten die dieren effectief beschermen. Maar nog steeds is de Dierenbescherming hard nodig, want helaas blijven de meldingen van verwaarlozing en mishandeling van dieren dagelijks binnenstromen.

De uitzending van Tijd voor MAX op dinsdag 4 oktober 2016 staat in het teken van dierenwelzijn. Te gast zijn presentator Jan de Hoop. Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming. En Ed Webers en Nadine Burggraaf, twee bevlogen mensen die er iedere dag voor strijden om verwaarloosde dieren een beter leven te geven.

Help de Dierenbescherming redden. De inspecteurs redden jaarlijks 30.000 dieren, maar dat kan niet zonder uw hulp. Bel 0800 – 8113 (gratis) of word online donateur.

Tijd voor MAX is op 4 oktober 2016 mede mogelijk gemaakt door de Dierenbescherming.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer