Deel 10: Internet in het gezin
In veel gezinnen speelt internet een steeds grotere rol. Bijna ieder huishouden heeft wel een computer of tablet, en veel kinderen hebben een smartphone.
Afleiding door internet
Internet houdt nooit op: continu komen er nieuwe berichtjes, statusupdates en likes binnen. Daardoor kunt u het gevoel krijgen dat u van alles mist als u even niet online bent. Maar een gezin waarin iedereen bezig is met zijn beeldscherm in plaats van met elkaar is niet iets om naar te streven.
‘Geen telefoons aan tafel’
Het avondeten is rustmoment op de dag, waarin u praat over wat u heeft meegemaakt en wat u bezighoudt. Prima om daar een telefoon-loze gelegenheid van te maken. Maar als uw kinderen hun telefoon moeten wegleggen, dan moet u dat ook. Houdt u zelf dus ook aan gemaakte afspraken.
Accepteer uw (klein)kinderen als experts
Kinderen die opgroeien met internet kunnen zich nieuwe technieken snel eigen maken. Accepteer dat, toon interesse en vraag ze om hulp als u iets zelf niet weet.
Geef uw (klein)kinderen aandacht
Kinderen hebben aandacht nodig. Natuurlijk moet u als (groot)ouder uw aandacht verdelen over verschillende dingen maar laat internet niet al uw aandacht opslokken.
Wees een voorbeeld
Als uw kinderen u continu bezig zien met uw telefoon, wordt dat normaal gedrag voor ze. Als u niet wilt dat uw (klein)kinderen vergroeit zijn met hun telefoon, beperk dan uw eigen mediagebruik in bijzijn van uw (klein)kind.
Kijk mee op sociale media
Kinderen zijn heel vaardig op internet, maar er kunnen ook vervelende dingen gebeuren. Kijk dus af en toe mee als uw (klein)kind op sociale media zit en bespreek samen wat hij/zij allemaal doet op internet. Maak er een open gesprek van en toon interesse. Maak ook duidelijk dat uw (klein)kind naar u toe kan komen als hij/zij iets naars meemaakt op internet. Als uw (klein)kind het goed vindt kunt u vrienden worden op sociale media, maar meng u niet te veel in wat hij/zij daar doet: het is zijn sociale omgeving, met zijn vrienden en vriendinnen.
In deze cursus heeft u geleerd om op een wijze manier om te gaan met zowel de mogelijkheden als de risico’s van internet. Gebruik de tips uit de cursus als u twijfelt over een foto op Facebook, als u iets zoekt op Google of als u nadenkt over uw eigen blog. Veel plezier en succes!
U heeft nu de cursus afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.