Deel 9: Maak muziek
Muziek maken en naar muziek luisteren, heeft een groot effect op het brein. Maar wordt u er ook slimmer van?
Als u muziek luistert of speelt, komen de zintuiglijke prikkels binnen in de thalamus, een hersengebied diep in het midden van de hersenen. U moet de thalamus zien als het vrouwtje op rollerskates vroeger in een telefooncentrale. Zij verbond alle binnenkomende lijnen met elkaar. De thalamus is de schakelcentrale. Alle gebieden van de thalamus worden gestimuleerd. Van daaruit ontstaan verbindingen met verschillende delen van de hersenen, zoals het taalcentrum, het geheugen, het bewegingscentrum, het gebied waar betekenis wordt gegeven aan zintuiglijke prikkels en met de cockpit van je hersenen; de prefrontale cortex. Dit gebied ligt achter uw voorhoofd. In dit gebied komen belangrijke cognitieve en emotionele functies samen zoals beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing, maar ook het werkgeheugen vindt er zijn plaats. Dit gebied ontwikkelt zich het langst, tot ongeveer het 25ste levensjaar.
Muziek heeft op veel gebieden van de hersenen invloed. Op één muzikale stimulus reageren 17 biljoen hersencellen!
Door het feit dat er relatief nieuwe informatie aan de presentator gepresenteerd wordt, worden de hersenen geprikkeld en zo op korte termijn veranderd. Dit gebeurt elke dag, elke minuut in ons leven. Maar hoe bereikt u een langdurig effect?
Muziek maken levert meer extra ontwikkeling op dan muziek luisteren. Bij muziek maken, maakt het niet uit of het om zingen gaat of een instrument bespelen, het effect is vergelijkbaar. Het maken en luisteren naar nieuwe muziek (waar u meer moeite voor moet doen) heeft meer effect dan bekende muziek. Geïmproviseerde muziek levert het brein het meeste op.
In het volgende deel komt u erachter of het IQ-getal echt iets zegt over de intelligentie van een persoon. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.