Deel 6: Eet gezond
Eten kan ons slimmer maken, omdat eten vol zit met allerlei voedingsstoffen die goed zijn voor uw hersenen. U wordt er gezonder en slimmer door. U gaat cognitief minder snel achteruit.
Wat zit er in een maaltijd die u slimmer maakt?
De basis is een mediterraan voedingspatroon. Met als kenmerk: veel verschillende soorten groenten en fruit, volkoren producten en vette vis.
Groenten met verschillende kleuren. Daardoor zijn veel verschillende vitamines, waarvan we weten dat die een goede functie hebben in de hersenen.
Belangrijk is bijvoorbeeld dat er vitamines in zitten die een antioxidante werking hebben. In uw lichaam maakt uw lijf ook stoffen die niet zo goed zijn voor uw lijf. Soms handig, want daarmee schakelt u bijvoorbeeld bacteriën uit, maar als u veel van dat soort slechte producten in uw lijf heeft, is het niet goed. Die kunt u uitschakelen door antioxidanten te eten.
Slimme ingrediënten – goed voor uw brein
Natuurlijk zit fruit vol gezonde stoffen, maar u ziet niet dat mensen die veel fruit eten slimmer zijn. Dat ziet u wel bij mensen die veel groentes eten.
In vette vis zit veel vitamine D, waarvan is aangetoond dat die een functie heeft in de hersenen. Bijvoorbeeld voor de aanmaak van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn stofjes waardoor hersencellen met elkaar kunnen communiceren.
Een glaasje wijn is goed, maar het moet echt rood zijn. Daar zitten flavonoïden in. Die zitten ook in tomaatjes en chocola.
Ook (magere) melkproducten en eieren zijn goed voor het brein. Ze bevatten deze producten het vitamine B-12 en veel eiwitten.
Walnoten werken goed door bepaalde vetzuren en bepaalde vitamines (oa antioxidanten).
Koffie en thee.
Kauwen
Hoe meer u kauwt, hoe beter u voedingsstoffen kunt opnemen. Als mensen een moeilijke hersentaak moeten verrichten en u laat ze daarvoor 5 minuten kauwen, dan voeren ze zo’n taak beter uit. Bovendien: meer kauwen zorgt voor een betere doorbloeding van uw hersenen.
Aan de slag
Samen met top-kok Robert Boon kookt Bart Meijer slimme maaltijden. Wilt u zelf aan de slag? Deze recepten zijn goed voor uw bovenkamer.
Wilt u zelf aan de slag? Deze recepten zijn goed voor uw bovenkamer.
Gestoomde makreel met volkorenpasta en spinaziesaus.
Ingrediënten:
- Verse makreelfilet
- Volkorenspaghetti
- Spinazie
- Visbouillon
- Cherrytomaten
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Leg de verse makreel op een bakplaat met daarop wat olijfolie, peper en zout.
- In de visbouillon de spinazie blancheren en pureren.
- De cherrytomaten met wat olie, peper en zout in de oven stomen.
- De volkoren spaghetti blancheren en in de olie weer warm maken.
- Op een warm brood in het midden de spaghetti leggen met daaromheen de gepofte tomaat en op de spaghetti de gestoomde verse makreel.
- Om het geheel af te maken doet u de spinaziesaus erbij.
Voor de salade zijn de volgende ingrediënten nodig:
- Ontvelde rode paprika
- Verse spinazie bladeren
- Pijnboompitten
- Quinoa
Bereidingswijze:
- De quinoa in een beetje water met peper en zout garen.
- De pijnboompitten even aanzetten in een droge pan en iets afzouten.
- De spinazie goed wassen en drogen.
- De paprika met vel in de oven leggen en daarna pellen en in brunoise (blokjes van 0,5 bij 0,5 cm) snijden.
- In een ruime kom de quinoa doen met daarop de spinazie en de paprika. Het geheel op smaak brengen met peper en zout en wat olijf olie.
- Als garnering de pijnboompitten erbij.
Haringtartaar met radijs op molenaarsbrood
Ingrediënten:
- 4 haringen
- 50 gram sjalotten
- 4 radijsjes
- grove gemalen peper
- 4 takjes kervel
- 6 stukjes molenaarsbrood
- 1 hard gekookt ei
- 1 augurk
- Wat paneermeel
Bereidingswijze:
- Haal het staartje van de haring af.
- Was de radijs goed en doe deze in de foodprocessor samen met de schoon gemaakte sjalot, de augurk en het hard gekookte ei, met daar bovenop de haring.
- Dit even grof draaien in de foodprocessor en dan eruit halen.
- Om de massa iets te binden doen we er paneermeel bij.
- Op smaak brengen met de grove peper uit de molen.
Ingrediënten voor het molenaarsbrood:
- 400 gram bloem van de molen
- 300 gram warm water
- 30 gram roomboter
- Snufje zout
- 5 gram gist
Bereidingswijze:
- Maak in een kom een mooi deeg en laat dit even rusten, ongeveer 10 minuten.
- Daarna een pil van rollen en verdelen in gelijke stukjes waarna u de bolletjes maakt.
- Die op een plateau zetten en in de oven afbakken op een temp. van 210°C in ongeveer 9 minuten. De broodjes laten afkoelen.
Opmaak op het bord:
Het gebakken molenaarsbrood in 3 dunne plakjes snijden met daar weer bovenop de haring tartaar. Als garnering dunne plakjes radijs. En in het midden een kleine salade van Frisée met gedroogde tomaat.
In deel 7 leert u wat alcohol kan doen met uw hersenen. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.