Naar cookieinstellingen
Duur 04:15
Gepubliceerd op 12 mei 2016

Deel 9: Tiramisu

Tiramisu is een heel erg bekend toetje. Het komt uit Italië en betekent ’trek me op’. Dat komt door de hoge energiewaarde. Mathijs Vrieze maakt in dit deel een recept met minder calorieën, maar net zoveel smaak!

Tiramisu wordt traditioneel gemaakt met mascarpone. Mascarpone is een kaassoort met ongeveer 25% vet. Dat vet heeft als eigenschap dat de mascarpone gaat binden, maar het maakt het toetje ook ongezond.

Voor dit toetje kun je in plaats van mascarpone magere kwark gebruiken. Daar zit minder vet in en zal dus niet goed binden. Kies daarom gelatine als bindmiddel. Laat dat even weken in ruim koud water.

Granité
Granité is een ijssoort die u zonder ijsmachine kunt maken. Het wordt een soort half bevroren mengsel van ijskristallen. Het wordt vaak gemaakt met alcohol of vruchten.

Benodigdheden:

Voor de tiramisu:

  • 1 weegschaal
  • stukje plastic
  • 1 kommetje
  • 1 schaal (om de tiramisu op te bouwen)
  • 1 beslagkom
  • 1 mixer
  • 1 lepel
  • zeefje

Voor de granité

  • 1 lage kom
  • 1 garde
  • 1 lepel
  • maatbeker

Ingrediënten:

Voor de tiramisu:

  • 6 eidooiers
  • 250 gram poedersuiker
  • 500 gram magere kwark
  • 30 lange vingers
  • 3 dl sterke koffie
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels cacao

Voor de granité:

  • 5 dl sterke koffie
  • 75 gram poedersuiker
  • zoetstof

Bereiding:

Tiramisu:
Bekleed een half hoge schaal met een plasticfolie. Hierin bouwt u straks de tiramisu op. Zet 3 dl sterke koffie en laat dit afkoelen. Drenk de lange vingers in de koude koffie. Splits de eieren. Verwarm water in een pan tot 37°C. Plaats hierop een schaal waarin u de eidooiers met de suiker opklopt (au bain-Marie). Als het mengsel een stevige room is, voegt u een deel hiervan bij de kwark. Schep de kwark en het eimengsel rustig door. Als het goed is gemengd, voeg je het laatste deel van het eimengsel bij de kwark.

Leg een laagje lange vingers in de schaal. Leg hierop een laagje kwark. Bouw dit stap voor stap op. Sluit af met een laag kwark. Dek de schaal af met plasticfolie. Laat dit minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Granité:
Los de poedersuiker op in de nog warme koffie, voeg eventueel extra zoetstof toe. Laat de koffie afkoelen in de lage schaal. Plaats de afgekoelde koffie in de vriezer. Roer elk half uur de koffie om. Als er veel ijskristallen ontstaan, roer dan elk kwartier. Zorg dat de ijsschilfers los van elkaar blijven. Serveer de ijsschilfers in en sierlijk glas. Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder en serveer samen met de granité. Eet smakelijk!

In deel 10 maakt Mathijs het zoetste toetje wat er bestaat. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.