Deel 8: Clafoutis
Een clafoutis is een vruchtentaart waarin alle combinaties mogelijk zijn. Mathijs Vrieze heeft er een toetje met een hartige twist van gemaakt.
Het beslag blijft een beetje vloeibaar (door de hoeveelheid vocht), daarom kan de clafoutis niet in een springvorm. Kies een ovenvaste schaal om dit gerecht in te bereiden. De keuze van de schaal bepaalt hoe lang de clafoutis in de oven moet. Heeft u een grote platte schaal, dan gaart de clafoutis sneller. Houd de clafoutis dus goed in de gaten tijdens het afbakken. De clafoutis is het lekkerst als deze nog een beetje warm is.
Benodigdheden:
Voor de clafoutis:
- 1 klein mesje
- 1 snijplankje
- 1 beslagkom
- 1 steelpannetje
- 1 kwastje
- 1 schaal
- bakpapier
- koekenpannetje
- 1 bolzeef
- 1 weegschaal
- 1 maatbeker
Voor de compote:
- 1 steelpannetje
- 1 kommetje
- 1 spatel
- 1 mesje
- 1 snijplankje
- 1 maatbeker
Ingrediënten:
Voor de clafoutis:
- 500 gram blauwe pitloze druiven
- 75 gram honing
- 100 gram blauwe schimmelkaas (bijv. gorgonzola)
- 50 gram walnoten
- 30 gram margarine
- 3 eieren
- 125 gram biologisch tarwemeel
- 3 dl magere melk
Voor de compote:
- 200 gr gedroogde abrikozen
- 1/2 kaneelstokje
- 3 dl jus d’orange
- 1 takje rozemarijn
Bereiding:
De clafoutis:
Verwarm de oven voor op 200°C. Was de druiven en halveer ze. Meng de druiven met de gebrokkelde blauwe schimmelkaas en de walnoten. Laat de margarine smelten in een pannetje. Smeer een aardewerken schaal in met margarine en leg een bakpapiertje op de bodem.
Klop de eieren los en voeg de honing en het tarwemeel toe. Voeg de overgebleven gesmolten margarine toe. Voeg tot slot ook de melk toe. Doe de druiven met de blauwe schimmelkaas in de schaal. Giet het mengsel eroverheen. Bak het in ongeveer 35 minuten af in de oven. Goed laten afkoelen voor het serveren.
De compote:
Laat de gedroogde abrikozen kort wellen in lauw water met eventueel een kaneelstokje. Kook de abrikoosjes in 3 dl jus d’orange, het kaneelstokje en het takje rozemarijn. Laat de compote ongeveer 20 minuten inkoken. Verwijder het kaneelstokje en de rozemarijn. Laat het goed afkoelen voor u het serveert.
Serveer de clafoutis met de compote in een apart glaasje. Eet smakelijk!
In deel 9 kunt u zien hoe Mathijs tiramisu maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.