Deel 7: Ananas met bessensaus
Veel toetjes bestaan uit een combinatie van warm en koud. Dat komt doordat bij een uitgebreid diner ook het nagerecht is ingedeeld in gangen. Een warme gang, een koude gang, kaas, ijs, gebak. Daarom wordt het tegenwoordig vaak snel gecombineerd in één gang.
Benodigdheden:
- staafmixer
- grillpan
- snijplankje
- mesje
- 1 kartelmes
- 1 schaaltje
- 1 hoge beker
- plasticfolie
Ingrediënten:
- 1 ananas
- 250 gram blauwe of bosbessen (diepvries)
- 50 gram honing
- 1 sinaasappel
- 0,5 liter magere yoghurt
- 500 gram vers fruit (afhankelijk van het seizoen)
Bereiding:
Fruityoghurt:
Maak het seizoensfruit schoon en snijd dit klein. Zacht fruit is het lekkerst. Meng het fruit door de yoghurt. Dek de schaal af met plasticfolie en laat dit ongeveer een uurtje in de koelkast staan. Zo mengen de smaken zich goed.
Bessensaus:
Laat de blauwe bessen ontdooien. Doe de blauwe bessen in een steelpan en verwarm ze. Voeg het vocht van de sinaasappel bij de bessen. Voeg, naar eigen smaak, een beetje honing toe.
Gegrilde ananas:
Maak de ananas schoon: verwijder de kroon en de onderkant. Verwijder de schil en verdeel de ananas in parten. Verwijder daarna de kern, deze is hard en niet lekker. Verwarm de grillpan, gebruik geen vet, leg de parten zo in de pan. De suikers uit het fruit gaan karamelliseren. Gril de ananas in ongeveer 3 minuten per kant.
Serveer de gegrilde ananas warm met de fruityoghurt en de bessensaus. Eet smakelijk!
Tip:
Een rijpe ananas herkent u aan een aangename geur en rond de steelaanzet is de vrucht veerkrachtig. Als u een blaadje in het midden van de kroon kunt verwijderen, is deze eetrijp. Een overrijpe ananas heeft een sterke geur, donkere knobbels of vergeelde kroonblaadjes. Bewaar een ananas altijd op kamertemperatuur. De vrucht bederft als deze te koud wordt.
Budgettip:
Koop vruchten op de markt aan het eind van de dag. Dan krijgt u ze vaak voor een heel scherpe prijs.
In deel 8 krijgt u het recept voor een heerlijke clafoutis. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.