Duur 06:45
Gepubliceerd op 12 mei 2016

Deel 5: Bitterkoekjespudding met koffiesaus

Bitterkoekjes en koffie vormen een onweerstaanbare combinatie! Laat u niet afschrikken door de lange boodschappenlijst, want het resultaat is de inspanning dubbel en dwars waard.

Benodigdheden:

Voor de pudding:

  • 1 beslagkom
  • 1 mesje
  • 1 snijplankje
  • 1 garde
  • 1 spatel
  • 1 steelpan
  • 1 maatbeker
  • 1 weegschaal
  • kookwekker

Voor het koekje:

  • 1 bakplaat
  • bakpapier
  • 1 garde
  • 1 spatel
  • 1 lepel
  • 1 rasp

Voor het sausje:

  • 1 kom
  • 1 maatbeker
  • 1 garde

Ingrediënten:

Voor de pudding:

  • 0,5 liter magere melk
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram bitterkoekjes
  • 2 eieren
  • 6 blaadjes gelatine
  • 30 gram honing
  • 2 dl slagroom
  • 100 gram magere kwark

Voor het koekje:

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 2 eiwitten(over van de pudding)
  • 1 sinaasappel
  • 30 gram suiker

 Voor het sausje:

  • 1 dl sterke koude drank
  • allesbinder

Bereiding:

De pudding:
Zet de melk op en voeg hierbij de helft van de bitterkoekjes. Splijt het vanillestokje en doe het merg en het stokje bij de melk. Breng dit aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Splits de eieren, bewaar de eiwitten voor de koekjes. Klop de dooiers luchtig met de honing. Laat de gelatine weken in koud water, knijp ze uit en voeg ze toe aan de warme melk. Voeg de helft van de melk bij de eidooiers en roer dit door met een garde. Doe het mengsel terug in de pan en laat het op laag vuur binden. Als de pudding gebonden is, kunt u hem laten afkoelen.

Hak de overgebleven bitterkoekjes in stukjes. Klop de slagroom met een garde en meng het met de kwark. Voeg beetje bij beetje de melk bij de slagroomkwark. Roer dit voorzichtig door met een spatel, want het moet luchtig blijven. Roer voorzichtig de bitterkoekjes door het mengsel. Vul mooie coupes met de pudding en laat ze in ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

Het koekje:
Verwarm de oven voor op 200°C. Strooi het amandelschaafsel op een bakplaat en bak dit in enkele minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen. Klop de eiwitten los en voeg de suiker toe. Kneus het afgekoelde amandelschaafsel en meng dit met de eiwitten. Rasp de schil van een sinaasappel en voeg dit bij het beslag. Smeer het beslag uit tot dunne koekjes van ongeveer 1 cm. Bak de koekjes in 6 minuten in de oven. Laat ze afkoelen voor u ze serveert.

Het sausje:
Verwarm de koffie in een pannetje. Leng de allesbinder aan met een beetje water en voeg dit toe aan de koffie, blijf roeren tot de saus dik is.
Serveer de pudding samen met de koekjes en de saus. Eet smakelijk!

In deel 6 kunt u zien hoe Mathijs hangop met stoofpeertjes maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer