Duur 05:25
Gepubliceerd op 12 mei 2016

Deel 3: Versierde bananenmuffins

Muffins zijn van zichzelf al feestelijk, maar met banaan en vanillesaus worden het volwaardige nagerechten. Een feest voor kinderen!

Benodigdheden:

  • 1 snijplank
  • 1 mesje
  • 1 beslagkom
  • 1 garde
  • 1 spatel
  • 1 kwastje
  • 1 maatbeker
  • 2 schaaltjes

Voor de saus:

  • 1 kom
  • 1 klein mesje
  • 1 garde

Ingrediënten:

Voor de muffins:

  • 2 grote bananen
  • 50 gram rozijnen
  • 300 gram patentbloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram honing
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram margarine
  • 210 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • Verschillende soorten fruit
  • 8 prikkers
  • bakje bosbessen

Voor de saus:

  • 0,5 liter magere melk
  • 1 eidooier
  • vanillestokje
  • 25 gram custardpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet papieren muffinvormpjes in met een beetje olie of bakspray en zet ze in een siliconen muffinbakplaat. Deze zijn gemakkelijk te reinigen en kunnen tegen temperaturen van -40 tot 280°C.

De muffins
Doe de ingrediënten voor de muffins samen in een kom en mix met een garde. Het lijkt eerst te mislukken, maar u moet flink door blijven roeren. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe tot het beslag een mooie dikte heeft.

Pel de banaan en snijd deze in stukken. Roer die samen met de rozijnen door het beslag. Hier worden de muffins niet alleen heerlijk zoet van, u eet daardoor ook meer fruit en minder cake. Zorg ervoor dat niet meer dan 25% van het beslag uit fruit bestaat. Dus 3 delen cake en 1 deel fruit.

Het beslag is nu klaar en kan in de vormpjes worden gedaan. De cakejes gaan rijzen in de oven, vul de vormpjes daarom nooit voor meer dan tweederde. Plaats de cakejes ongeveer 18 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cakejes goed gaar zijn, dit kunt u zien door in de cake te prikken en als de satéprikker er weer schoon uit komt zijn de cakejes gaar. Daarna kunt u ze laten afkoelen.

De saus
Wanneer de cake in de oven staat, heeft u tijd om een sausje te maken. Hiervoor brengt u 4 dl. magere melk aan de kook, niet alle melk dus. Splits het ei en gebruik de dooier. Meng de dooier met de overgebleven melk en custardpoeder. Roer dit tot het glad is. Giet nu de helft van de kokende melk bij het mengsel. Het is nu goed doorgeroerd en kan weer terug in de pan om opnieuw aan de kook te worden gebracht. Blijf roeren met de garde.

Giet een beetje honing over de muffins. Rijg de bosbessen aan de satéprikkers en steek deze in de muffins. Schenk de vanillesaus over het bord en serveer warm. Eet smakelijk!

In deel 4 maakt Mathijs Vrieze een vruchtencake met citroenslagroom. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer