Deel 10: Baklava
Baklava is zo’n beetje het zoetste toetje wat er bestaat. Het wordt voornamelijk gegeten in landen rond de Balkan en het Midden-Oosten. In Nederland vindt u het vooral in Turkse winkels, maar u kunt het natuurlijk ook zelf maken!
Originele baklava is met noten en veel suiker. Mathijs Vrieze heeft een minder calorierijke variant bedacht, met veel vruchten, filodeeg en honing.
Benodigdheden:
- 1 weegschaal
- 4 schaaltjes
- 1 bordje
- 1 snijplank
- 1 pannetje
- 1 ovenvaste schaal
- 1 kwastje
- 1 maatbeker
Ingrediënten:
- 300 gram filodeeg
- 4 sinaasappels
- 4 mandarijnen
- 1 grapefruit
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels gember
- 1 dl zonnebloemolie
- 150 gram honing
- 4 eetlepels citroensap
- 1,5 dl sinaasappelsap
- 0,5 dl water
- 4 bollen notenijs
- 2 dl magere yoghurt
Bereiding:
De baklava:
Laat het filodeeg ontdooien onder een doek die een beetje vochtig is. Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de mandarijnen, sinaasappels en het grapefruit en snijd de partjes eruit. Verdeel dit in drie delen.
Smeer de ovenvaste schaal in met een beetje margarine of olie.
Snijd het filodeeg op maat van de schaal. Maak vier delen van de op maat gesneden plakken. Smeer het filodeeg van het eerste deel in met een beetje olie en stapel het op in de schaal. Leg op de plakken filodeeg één deel vruchten. Bouw de baklava om en om op en sluit af met filodeeg. Smeer elk velletje filodeeg in met een beetje olie. Plaats de schaal in de oven en bak de baklava in ongeveer 35 minuten gaar.
Over de baklava komt een siroop. Plaats het pannetje op het vuur en verwarm de honing, het sinaasappelsap en het citroensap. Voeg hierbij, naar smaak, kaneel en gemberpoeder toe. Kook dit in tot de helft van de hoeveelheid. Giet de helft van de siroop over de baklava als deze net uit de oven komt. Laat de baklava en de siroop afkoelen en giet de tweede helft van de siroop over de baklava.
Yoghurt-notenijs:
Laat het ijs even in de koelkast zacht worden. Meng het notenijs met de yoghurt. Zet het ijs terug in de vriezer om het hard te laten worden.
Snijd de baklava in ruitjes. Serveer de baklava met het notenijs. Eet smakelijk!
In deel 11 maakt Mathijs à la minute sorbetijs met druiven. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.