Deel 5: Calamares de la Romana
Gefrituurde inktvisringen heten als tapas ‘Calamares a la Romana’. Dit gerecht heeft als belangrijkste ingrediënt de pijlinktvis oftewel Loligo vulgaris.
De ingrediënten van deze recepten zijn voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 150 ml bier
- 80 gram bloem
- 1 citroen
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 2 tenen knoflook
- 300 gram calamari tubes
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze:
- Snijd de calamari in ringen van maximaal 5 mm breed.
- Doe de ringen in een kom en maak ze aan met peper, zout, olijfolie, 2 gehakte teentjes knoflook, sap van een halve citroen en de peterselie.
Frituurbeslag:
- Klop de bloem met het zout en de eetlepel olijfolie door het bier tot een glad beslag ontstaat.
Frituren:
- Verhit frituurolie tot een temperatuur van 190°C.
- Haal de calamari één voor één door de bloem, daarna door het beslag en laat ze daarna voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ze 1 minuut aan iedere kant.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier, serveer direct.
Tip voor het frituren van calamares:
Zonnebloemolie is beter om in te frituren, omdat deze olie beter tegen hoge temperaturen kan dan extra vergine olie. Als u een satéprikker in de hete olie houdt en deze gaat bruisen, dan weet u dat de olijfolie heet genoeg is.
Ook in Spanje houden ze van toastjes. In deel 6 krijgt u het recept voor zogenaamde montaditos, stokbroodjes met tomaat, ham en ansjovis. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.