Deel 10: Albondigas in chilisaus
Albondigas oftewel gehaktballetjes komen van origine uit de Joodse keuken. U kunt aan de smaak van de gehaktballetjes proeven waar de maker of zijn familie vandaan komt of woont. In Egypte smaken ze naar komijn en koriander, in Turkije naar kaneel en in Marokko naar peper, gember, kurkuma (koenjit) en nootmuskaat. Eén ding is zeker: deze Joodse gehaktballetjes zijn koosjer en worden dan ook nooit van varkensvlees gemaakt.
De ingrediënten van deze recepten zijn voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 1 ei
- 200 gram rundergehakt
- 1 theelepel honing
- 2 tenen knoflook (zowel saus als gehakt)
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel paneermeel
- 3 tomaten
- ½ rode paprika
- 2 sjalotten
- 1 Spaanse peper (zowel saus als gehakt)
- ½ ui
- 1 theelepel witte wijnazijn
- Zout
Bereidingswijze:
Chilisaus:
- Breng een ruime pan met water aan de kook, kerf de tomaten oppervlakkig in, dompel de tomaten 30 seconden in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan en verwijder de schil.
- Hak de tomaten in grove stukken. Hak een helft van de pepers, knoflook en de uien fijn. Verhit olijfolie in een ruime braadpan, bak hierin de peper, knoflook en ui. Voeg de tomaat toe en laat het geheel minimaal 5 minuten inkoken. Breng op smaak met zout, honing en azijn en pureer de saus.
- Laat afkoelen.
Gehaktballetjes:
- Hak de paprika, de andere heft van de pepers, knoflook en de sjalotten fijn.
- Maak het gehakt aan met paneermeel, nootmuskaat, eieren, zout en de fijngehakte paprika, peper, sjalotten en knoflook.
- Vorm kleine balletjes van het gehakt, bak ze aan en laat ze in de saus (in het begin niet roeren!) in ca. 25 minuten gaar worden.
- Serveer de balletjes in een diep bord en steek prikkertjes in de balletjes.
Tip voor het ontvellen van tomaten:
Snijd met een scherp mes een kruisje in het velletje. Kook daarna de tomaten 30 seconden in heet water, leg ze vervolgens even in koud water en het vel laat direct los.
U heeft de cursus nu afgerond. Als u wilt kunt u nu een certificaat downloaden als bewijs van deelname aan deze cursus. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.