Deel 5: Boltaart
In deel 5 legt Petra uit hoe u een boltaart kunt maken.
Met een boltaart kunt u alle kanten op. U kunt hem gebruiken als basis voor een prinsessentaart of voetbaltaart. Maar u kunt hem ook versieren met marsepein, roosjes en glazuur, zoals Petra doet.
Benodigdheden:
- Schaal of beslagkom in de maat van de taart die u wilt maken (hoeft niet hittebestendig te zijn)
- Plasticfolie
- Spatel
- Mixer
- Deegroller
- Poedersuiker
Ingrediënten
- 1 biscuittaart (zie deel 1)
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- Suiker naar smaak
- Frambozen of ander fruit
Werkwijze:
- Bekleed de kom met plasticfolie. Snijd de biscuitcake in lange plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg deze plakken in het beslag, zodat de binnenkant bedekt is met een laag cake. Laat de plakken zo groot mogelijk.
- Bedek de cake met een laag slagroom. Druk hier stukjes fruit in met een tussenruimte van 1 tot 2 cm. Bedek de fruitlaag weer met een laag cake. Zo gaat u door tot de hele kom gevuld is met cake en vulling. De laatste laag is een cakelaag. Zorg ervoor dat die mooi recht is, want dat wordt straks de onderkant van de taart. Dek de gevulde kom af met een taartkarton en zet de kom minimaal een uur in de koelkast om op te stijven.
- Haal de kom uit de koelkast en zet hem omgekeerd op uw werkblad. Haal de kom en het plasticfolie voorzichtig weg. U houdt nu een mooi bolvormig taart over! Besmeer de boltaart met een dunne laag slagroom, zodat alle naden worden dichtgesmeerd en de marsepein straks goed plakt.
- Bestuif uw werkblad en deegroller met poedersuiker. Rol een stuk marsepein van ongeveer 500 gram uit tot een ronde lap van ongeveer 2 mm dik. Til de marsepein met uw handen over de taart. Wrijf de marsepein in ronddraaiende bewegingen vanaf de binnenkant naar de buitenkant vast. Werk de zijkanten netjes af, zodat alle plooien zijn verdwenen. Maak daarvoor een kommetje van uw hand en strijk over de eerste centimeter van de rand. Uw andere hand ondersteunt daarbij de hangende laag.
- Langzaam beweegt u al wrijvend naar beneden, totdat alles vastzit. Het randje marsepein dat overblijft, snijdt u met een klein mesje voorzichtig af. Daarvoor houdt u het mesje in een hoek van 45°.
U heeft nu een boltaart bekleed met marsepein. In deel 6 laat Petra zien dat u deze kunt versieren met roosjes en eiwitglazuur. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.