Deel 9: Betalingsproblemen
Lenen is prima, zolang u aan de verplichte betalingen kunt voldoen. Hoe pakt u het aan als u achterloopt met betalen? En hoe voorkomt u dat schulden een probleem worden?
Stappenplan
- Breng uw administratie op orde. Een overzichtelijke administratie geeft meteen een opgeruimd gevoel. In een ordner met tabbladen kunt u alle belangrijke papieren overzichtelijk opbergen (dit wordt uitgelegd in deel 1 en 2).
- Maak een gemiddelde maandbegroting om inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven. U kunt dan zien hoeveel u gemiddeld per maand overhoudt. Dat bedrag kunt u gebruiken om uw achterstanden in te lopen(dit wordt uitgelegd in deel 3).
- Maak een lijst van alle schulden en van alle rekeningen die u nog moet betalen. Zet daarbij wie de schuldeisers zijn, wat u nog moet betalen en wat de maandelijkse aflossing is. Financiële verplichtingen zoals een lening horen ook bij de schulden. Samen met de begroting geeft dit schuldenoverzicht duidelijkheid over de oorzaken van uw schulden en de mogelijkheden om het op te lossen.
Advies
Heeft u hoge schulden of meerdere schuldeisers, zoek dan professionele hulp. De gemeente heeft een afdeling schuldhulpverlening. Het devies is dan ook vraag advies!
Maak afspraken met de schuldeisers. Bel alle instanties die nog geld van u krijgen. U kunt met hen afspreken hoe u uw betalingsachterstanden gaat inlopen. Misschien kunt u in termijnen betalen. Of misschien mag u betalen als u kinderbijslag of vakantiegeld krijgt. Betaal wel altijd eerst de meest dringende achterstanden.
In het volgende deel wordt besproken hoe u geld en uw relatie in evenwicht kunt houden. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.