Duur 02:42
Gepubliceerd op 20 mei 2016

Deel 2: Afspraken maken

Hoe lang mag uw (klein)kind op de computer per dag? Mag uw (klein)kind zijn mobieltje bij zich hebben als hij/zij huiswerk moet maken? Als het aan uw (klein)kind ligt is hij/zij waarschijnlijk het liefst continu online. Hoe stelt u hier grenzen aan?

Ga in gesprek

Uw (klein)kind iets verbieden zonder uitleg of argumenten werkt averechts. Afspraken moeten voor u allebei werkbaar zijn. Als u oprechte interesse toont is de kans groot dat uw (klein)kind zich gehoord voelt. Door open met uw (klein)kind te praten over media zal hij ook eerder naar u toe komen als hij/zij ergens mee zit.

Stel een tijdslimiet in

Veel kinderen zijn gek op gamen: op de playstation, Xbox of gewoon op hun mobieltje. Om te voorkomen dat uw (klein)kind alleen nog maar aan het scherm geplakt zit, is het belangrijk om af te spreken hoe lang hij/zij mag gamen. Hier zijn geen vaste regels voor. Het belangrijkste is dat u als (groot)ouder in de gaten houdt of uw (klein)kind ook nog andere bezigheden heeft: buiten spelen, sporten, met vriendjes spelen.

Wees u bewust van uw eigen mediagebruik

Kinderen kopiëren het gedrag van hun (groot)ouders. Dus als u uw telefoon tijdens het eten naast uw bord heeft liggen, denkt uw (klein)kind dat het normaal is om de hele tijd zijn/haar mobiel te checken. Wees u dus bewust van uw eigen mediagebruik.

Leer uw (klein)kind online gedragsregels

Op internet gelden dezelfde gedragsregels als in het echte leven. Daar gaat u ook niet zomaar met vreemden praten of anderen uitschelden. Wijs uw (klein)kind erop dat online schelden niet oké is.

Niet alles wat op internet staat is waar

Kinderen gebruiken internet overal voor. Maar niet alles wat op internet staat is waar. Kinderen zijn zich daar vaak niet van bewust, dus wijs ze daarop. Ook hebben ze vaak niet in de gaten dat alles wat hij/zij op internet zet, vindbaar blijft.

Voor de huidige generatie die opgroeit met internet heeft het geen zin om het gebruik ervan te verbieden. Wel kunt u samen grenzen stellen zodat het geen negatieve invloed heeft op vriendschappen of schoolprestaties. Leer uw (klein)kind hoe het zich op een veilige en bewuste manier kan gedragen op internet.  In deel 3 heeft Anja het over social media. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer