Naar cookieinstellingen
Duur 04:25
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 2: Langzame koffie

De naam zegt het eigenlijk al, langzaam gezette koffie. In dit deel leert u wat het is, hoe u het zet en waarin deze koffie zich onderscheid van de vele andere. Omdat slow coffee erg in trek is en steeds meer mensen gebruikmaken van deze makkelijke manier van koffiezetten, willen wij hem graag met u delen.

Ingrediënten voor 2 tot 3 kopjes:

  • 22 gr. grof gemalen koffie
  • 360 ml. heet water (90°C)

Het opschenkpotje van oma

Slow coffee is een koffiezetmethode die weer in opkomst is. Deze manier van koffiezetten is in 1941 bedacht en ontwikkeld. De meeste mensen kennen deze manier van koffiezetten wel, maar beschouwen het als koffiezetten op oma’s manier. Koffie van vroeger… Oma maakte gebruik van een pan en veel water. Onze deskundige maakt nu gebruik van een chemex, spreek uit als ‘kemmeks’.

Temperatuur

Gebruik nooit kokend water, maar water dat net onder het kookpunt zit. Kokend water verbrandt namelijk de maling, waardoor de koffie bitter smaakt. U kunt door kleine belletjes in het water zien dat het ’tegen de kook aan’ zit. Water van rond de 90°C is prima. Met water rond de 80°C wordt de koffie nog wat zachter.

Filteren

Om gebruik te kunnen maken van de chemex heeft u ook filters nodig. Dit kunnen de standaard filters uit de supermarkt zijn. Maar de ‘ouderwetse’ filters zijn er ook nog. U vouwt ze als volgt: leg de filter op een platte ondergrond zoals een tafel, vouw hem een keer dubbel, vouw de onderkant naar binnen (het halve rondje), en vouw hem vervolgens nog een keer dubbel. Dan krijgt u 4 driehoekige ‘kamertjes’, één daarvan is aan alle kanten dicht, dit ‘kamertje’ gebruikt u voor het opgieten.

Langzame koffie

  • Spoel voor gebruik de filter met heet water, door dit te doen maakt u de filter schoon. Vergeet als uw filter helemaal nat is niet het water uit de chemex weer af te gieten. (Het is handig om voor uw water een potje met een lang tuitje te gebruiken. Hierdoor kan het water nog wat afkoelen en is het meteen klaar om te drinken.);
  • Gooi vervolgens de koffie in de natte filter. Doe hier een beetje water bij. Hierdoor gaat de koffie voor wellen (bevochtigen van de koffie), de koffie laat de aroma’s los. U zult zien dat de koffie wat uit gaat zetten. Laat dit 30 seconden doorwerken en dan uitdruppelen;
  • Schenk vervolgens langzaam de rest van het water in de filter bij. Let erop dat u het water niet via de filter omlaag giet, want dan komen er klontjes. Als u langzaam in het midden het water in een rondje giet, dan maakt u de mooiste koffie;
  • Is de koffie uitgedruppeld? Dan kunt u het wat aanduwen en de filter met inhoud weggooien.
    En genieten maar!

U heeft nu geleerd wat langzame koffie is, waar het oorspronkelijk vandaan komt, hoe u het maakt en waarom het weer in opkomst is. Wilt u voor meerdere mensen koffie zetten? Download dan hier het receptadvies

In deel 3 zal Joep uitleggen hoe u de perfecte espresso maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.