Naar cookieinstellingen
Duur 03:20
Gepubliceerd op 18 april 2016

Deel 1: Koffie, de basis

Op de bank, aan de ontbijttafel, in bed, op straat, in de trein, overal kunt u koffie drinken. Zwart, met een zoetje of met wat melk, naar ieder zijn smaak. Maar waar komt koffie nou vandaan? Waar groeit het en hoe ziet het eruit? In deze stap wordt het allemaal uitgelegd.

Groene bonen

Aan koffiestruiken groeien bessen. Zaden in die bessen worden de koffiebonen. Ze zitten met z’n tweeën in het vruchtvlees.
Om ze te oogsten wordt het vruchtvlees open gemaakt om de twee groene bonen te verkrijgen. Deze bonen worden gedroogd en vervolgens gebrand. Door het branden van de bonen krijgen ze hun bruine kleur. De smaak van de bonen wordt bepaald door 2 dingen, de streek waar ze vandaan komen en het brandproces. De meeste bonen komen uit Brazilië en Vietnam.

Soorten bonen

De twee meest gebruikte koffiebonensoorten zijn de Arabica en de Robusta. De Arabica is wat zachter en een meer aromatische boon. De Robusta is wat harder en heeft meer pit. Daar zit dan ook meer cafeïne in, soms zelfs 70% meer dan in de Arabica boon. Hoe langer de gemalen bonen in aanraking zijn met het hete water, hoe meer cafeïne er in de koffie komt.

Zetmethodes

Koffiezetten kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Denk aan de French press, de Chemex, het moccapotje en uiteraard de bekende espressomachine. Er bestaan nog andere manieren, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

Malen

Om koffie te zetten, heeft u altijd koffiebonen of een maling nodig. Bonen kunt u in de supermarkt kopen en thuis malen met uw eigen maalmachine. Dat is natuurlijk het allerleukst en lekkerst. Vindt u dat te veel werk? Dan kunt u ook kant-en-klaar gemalen koffie in pakken kopen.

Bonen zijn natuurlijk ook verkrijgbaar bij een koffiespeciaalzaak. Daar kunnen ze de bonen voor u malen en goed verpakken. Wacht thuis niet langer dan 15 minuten met het gebruik van de koffie na het malen, want dan zijn de meeste aroma’s eraf.

95% water

Wist u dat een kopje koffie voor 95% uit water bestaat en dus voor slechts 5% uit koffiebonen? De temperatuur van het water is bij koffiezetten heel belangrijk. Gebruik voor uw koffie altijd water dat qua temperatuur net onder het kookpunt zit. Met kokend water is de kans groot dat de maling verbrandt en er een bittere smaak ontstaat.

Nu weet u al veel over de basis van koffie. Waar groeien koffiebonen, hoe groeien ze, hoe komen ze aan de donkere kleur en waardoor komt het verschil van kleur in de koffieboon? Ook weet u wanneer u de meeste aroma’s proeft en wat de verdeling tussen water en koffie is in een kop koffie.

In deel 2 laat Joep zien hoe u een langzame koffie maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.