Deel 2: De vader van de klassieke muziek
Na de stem komen de instrumenten. In de prehistorie gebruiken mensen al uitgeholde botten van dieren als fluiten. Maar de instrumenten zoals we die kennen in de klassieke muziek komen later pas. Doorgaans is het zo dat hoe kleiner een instrument is, hoe hoger de noten die het speelt. De stem van de viool in schriller dan die van de contrabas.
De bas als basis
De lage instrumenten, zoals cello en contrabas zorgen vaak voor de baslijn, het fundament van de muziek. U kunt de baslijn vergelijken met de wortels van een boom. Als hij er niet is, valt de muziek om. De baslijn staat in die zin ook symbool voor de aarde. En het is ook in de muziek belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven.
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Hoge en lage noten, hemel en aarde: u vindt ze overal in de muziek terug. En zeker bij de componist die wordt beschouwd als de vader van de klassieke muziek: Johann Sebastian Bach. Hij wordt geboren in 1685 in Duitsland. In die tijd schrijven componisten voor de kerk of voor de vorsten en edelen. Dat doet Bach ook. Hij zegt: ‘Het doel van alle muziek is het vereren van God én… het verfrissen van de ziel.’ Muziek is dus niet alleen voor de kerk… maar ook ter vermaak. En dat kunt u overal terughoren.
Een muzikale familie
Johann Sebastian Bach schreef voor alle instrumenten en gelegenheden. Zijn complete werk – althans alles wat bewaard bleef, er ging ook het nodige verloren – beslaat meer dan 150 cd’s. Hij kwam uit een geslacht van musici. Zelf kreeg Bach 20 kinderen, van wie een aantal zoons ook componist werden.
De Matthäus-Passion
De gelovige Bach vindt u terug in de Matthäus-Passion, waarin hij met twee koren, twee orkesten en verschillende solo-zangers het verhaal vertelt over het lijden en de kruisiging van Jezus Christus. Het werk duurt ruim drie uur. Een mooie aria (lied) daaruit is dit ‘Erbarme Dich’.
Bach is heel belangrijk geweest voor de klassieke muziek. In deel 3 leert u hoe de eerste orkesten ontstonden. Wist u dat elk land in Europa zijn eigen muziekstijl heeft, van streng tot uitbundig? Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Alweer veel bijgeleerd.
Leuk en interessant!