Deel 3: Aanschaf van een volwassen hond
Een volwassen hond kunt u in een asiel kopen, van een particulier of via herplaatsing door een rasvereniging.
Kennismaken
Het is belangrijk te weten waar u aan begint. Ga meerdere keren kennis maken en stel veel vragen. Wat is er bekend van de hond en waarom moet hij weg? Heeft hij gezondheidsklachten? En wat kan men over het gedrag vertellen?
Kan hij overweg met mensen, kinderen, andere honden of andere dieren? Is hij zindelijk, en kan hij alleen zijn? Vraag of u wat met de hond kunt wandelen en spelen, zodat u hem beter leert kennen.
Heeft u zelf kinderen of bijvoorbeeld nog een hond, laat ze dan kennis maken, zodat u kunt zien hoe de hond reageert. Doe dat liefst op neutraal terrein, bijvoorbeeld buiten.
Het is fijn als er een proefperiode mogelijk is. Houd er rekening mee dat een hond vaak pas na een week of 2-3 zijn echte gedrag begint te vertonen, omdat hij eerst moet wennen aan alle veranderingen.
Zorg ook dat de afspraken duidelijk vastliggen, bijvoorbeeld in een koopcontract.
Voordelen en nadelen
Een volwassen hond heeft als voordeel dat hij vaak al wat dingen geleerd heeft, meestal zindelijk is en niet meer zo afhankelijk. Een nadeel kan zijn dat u soms niet weet wat zijn voorgeschiedenis is en dat hij al dingen geleerd kan hebben die u niet prettig vindt.
Daar is vaak wel wat aan te doen, maar u moet er wel mee aan de slag willen gaan. Voor deskundig advies kunt u bij een hondengedragstherapeut terecht.
Het is belangrijk dat een hond goed gesocialiseerd is. Wat dat precies inhoudt, ziet u in het volgende deel. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.