Deel 2: Aanschaf van een puppy
Wat zijn de voor- en nadelen van een puppy en waar let u op bij de aanschaf?
Kiest u voor een puppy?
Een pup kunt u helemaal zelf opvoeden en u maakt zijn hele leven mee. Maar hij kost u zeker het eerste jaar veel tijd en energie. Hij moet alles nog leren en kan de eerste tijd niet zomaar alleen blijven. En u moet zijn hele hondenleven lang voor hem kunnen zorgen.
Rasvereniging
Een rasvereniging kan u informeren als u een raspuppy gaat kopen. Rasverenigingen hebben een fokreglement, waaraan de bij hen aangesloten fokkers zich moeten houden. Daarin staan regels over gezondheid en welzijn.
Van pups met een stamboom van de Raad van Beheer is de afkomst gecontroleerd met een genetische test. Ook wordt er gecheckt op inteelt: de ouders mogen niet te nauw met elkaar verwant zijn, anders krijgt de pup geen stamboom.
Pups van internet – pas op!
Er worden ook heel veel pups aangeboden op internet. Daar moet u goed mee oppassen. Er zitten handelaars tussen die allerlei soorten pups verkopen, soms zelfs op bestelling. Van zulke pups weet u vaak niet zeker wie de ouders zijn, hoe die zijn behandeld en waar de pup is opgegroeid. Ook wordt er soms geknoeid met gezondheidsformulieren.
Ga nooit in op verkooptrucjes zoals ‘op = op’. Laat u niet ompraten de pup direct mee te nemen en laat nooit een pup thuis afleveren. Dan weet u immers nooit zeker waar hij vandaan komt.
Belangrijke zaken
Pups worden ook aangeboden door particulieren, bijvoorbeeld bij mensen die eenmalig een nestje hebben en soms zijn er pups in het asiel.
Waar u de pup ook koopt, rashond of niet, u moet altijd zelf op een aantal zaken letten. Het moet mogelijk zijn om een paar keer te komen kijken, te zien waar de pups opgroeien en allerlei vragen te stellen. Een goede fokker zal ook vragen stellen, want hij wil dat zijn pups goed terecht komen.
Het is heel belangrijk dat de moeder bij het nest aanwezig is. Zo kunt u zien of ze goed verzorgd is, hoe ze zich gedraagt en wat voor soort hond het is. Dat zegt iets over hoe de pups gaan worden.
Het is het beste als de pups in huis opgroeien. Daardoor wennen ze alvast aan allerlei huiselijke omstandigheden. De pups moeten nieuwsgierig, levendig en niet bang voor u zijn.
De omgeving moet schoon zijn, de pups moeten ingeënt en ontwormd zijn en ze moeten gechipt zijn. Chippen is verplicht, en de chip moet op naam van de fokker geregistreerd zijn.
U kunt natuurlijk ook kiezen voor een volwassen hond. Daarover gaat deel 3. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.