Deel 2: Schoenen
Bij hardlopen komt 3 tot 4 keer uw lichaamsgewicht op uw ‘onderstel’ terecht. U belast uw benen, knieën, enkels en voeten dus flink.
Demping
Om blessures te voorkomen zijn goede schoenen heel belangrijk. Ze zorgen voor de juiste demping. In hardloopspeciaalzaken staan loopbanden. Verkopers maken opnames van klanten om hun looppatroon in beeld te brengen; wat is de stand van de enkel en hoe wikkelt de voet af. Daarnaast letten ze op lichaamsgewicht en vragen ze hoe vaak u traint. Aan de hand van deze gegevens kunnen ze de schoen met de juiste steun en stabiliteit adviseren.
Corrigeren
De natuurlijke beweging die de voet maakt, heet pronatie. Als u loopt komt uw voet eerst op de achterkant van de hiel terecht. Bij een neutrale loper wikkelt de voet naar voren toe af, naar binnen toe.
Als de voet te ver naar binnen kantelt, noemen we dat overpronatie. Bij onderpronatie helt de voet over naar de buitenkant. Goede hardloopschoenen corrigeren die bewegingen. Een hardloopschoen heeft een stevige hielkap die het hielbeen op z’n plaats houdt. Het middenstuk biedt ondersteuning aan het voetgewelf. Een afwikkelbalk zorgt ervoor dat uw voet op de juiste manier afwikkelt.
Blauwe tenen
Koop hardloopschoenen één tot anderhalve maat te groot. Bij het hardlopen, zakt de voetboog door, waardoor uw voet wat verbreedt en verlengt. Koop uw schoenen precies passend en u riskeert blauwe tenen.
Sokken
Hardloopsokken zijn zo ontworpen dat ze makkelijk vocht opnemen. Versteviging op de juiste plaatsen zorgt voor extra ondersteuning van bijvoorbeeld de hiel en de archillespees. Dun gebreide stukken daartussen zorgen ervoor dat uw voet makkelijk warmte kwijt kan.
Met hardloopschoenen die de juiste steun en stabiliteit bieden, kunt u van start. Speciale hardloopkleding maakt het sporten comfortabeler. Hier zal Aalbert het in deel 3 over hebben. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.