Deel 3: Kruidige couscous
Couscous wordt veel gegeten in Noord-Afrika, maar is nu ook Nederland aan het veroveren. Geen wonder, want de kleine pastakorrels zijn heel smaakvol, voedzaam en gezond! Met dit recept van Mathijs Vrieze tovert u een heerlijk kruidige couscous met steranijs en druiven op tafel.
Benodigdheden:
- Kookpan
- Theedoek
- Koekenpan
- Hakmes
Ingrediënten:
- 300 gram couscous
- 300 ml kippenbouillon
- 2 steranijs
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1 eetlepel zachte groene pepertjes
- 1 teentje knoflook
- 1 sjalot
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram blauwe druiven
- 1 eetlepel verse peterselie
Bereiding:
Breng de kippenbouillon aan de kook samen met de steranijs. Doe de couscous in een ruime schaal en giet de hete kippenbouillon eroverheen. Even goed roeren en afdekken met een theedoek. Na 2 minuten stomen kort doorroeren en afdekken. Herhaal dit iedere 5 minuten, totdat de couscous alle bouillon heeft opgenomen en de couscous gaar is. Door de couscous deze aandacht te geven, krijgt u het lekkerste resultaat.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn, kneus de groene pepertjes en snipper de sjalot fijn. Was en halveer de druiven en haal eventuele pitjes eruit.
Verwarm een drupje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook, pepertjes en ui kort aan. Deze smaakmakers kunnen bij de couscous. Intussen bakt u de halve blauwe druiven nog even kort in de koekenpan. Nu kunt u ook de druiven, amandelen en de gehakte peterselie toevoegen en mengt u deze smaakvolle couscous door elkaar.
U heeft nu kennisgemaakt met één van de populairste gerechten uit de Noord-Afrikaanse keuken. Voor de afwisseling kunt u de steranijs, amandelen en druiven vervangen door een kaneelstokje, appel en rozijnen.
In het volgende deel blijven we wat dichter bij huis: Mathijs Vrieze laat zien hoe u met krieltjes en drumsticks een heerlijke gezonde salade maakt. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.