Deel 1: Bloemkoolsoep
In deze bloemkoolsoep gaat meer groente dan alleen bloemkool: met prei, ui en wortel krijgt u een prachtige soep met een heerlijke volle smaak. Bekijk het filmpje om te zien hoe Matthijs Vrieze deze soep bereidt en volg de stappen uit het recept.
Benodigdheden:
- Snijplank
- Groentemes
- Soeppan
- Staafmixer
Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 1 prei
- 1 ui
- 1 wortel
- 5 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 liter halfvolle melk
- 100 ml demi crème fraîche
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 2 eetlepels verse peterselie
- snufje peper en zout
Bereiding:
Maak de bloemkool schoon, verwijder de stronk en snijd hem in grote roosjes. Snijd prei, ui, wortel en knoflook fijn. Zet een grote soeppan op het vuur en bak alles wat u heeft gesneden in een drupje olijfolie even aan.
Voeg 3 liter water toe. Daarbij doet u ook de laurierblaadjes. Laat de bouillon niet koken, maar houd ‘m ongeveer drie uur tegen de kook aan. Zo vloeien alle smaakstoffen over.
Zeef de bouillon door een zeef met theedoek. De bouillon gaat terug op het vuur en mag nu wel iets inkoken. Haal de bloemkool uit de zeef en doe die bij de bouillon. De rest uit de zeef kan weg. Voeg nu de melk aan de bouillon toe en pureer de soep met een staafmixer glad. De bloemkool zorgt voor een natuurlijke binding.
Maak de soep af met wat crème fraîche, geroosterde amandelen, een snufje zout, peper en fijngesneden verse peterselie. Eerst proeven voordat u de soep aan uw tafelgasten serveert!
Deze bloemkoolsoep van Mathijs Vrieze is wat u noemt een ambachtelijke soep: de groenten hebben ruim de tijd gekregen om hun smaak af te geven. Het resultaat is een soep die samen met brood gegeten kan worden als hoofdgerecht, of in kleine porties als voorgerecht. Het moet wel gezond blijven natuurlijk! Voor de afwisseling kunt u de bloemkool vervangen door knolsolderij of combineer deze twee groenten.
In deel 2 krijgt u een recept voor zelfgemaakte sushi. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.