Duur 02:25
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 3: Leren keuzes maken

In plaats van ‘nog een koekje’ vraagt de tiener om ‘nog een tientje’. Het is belangrijk dat uw (klein)kind al jong leert zijn/haar wensen af te stemmen op zijn budget. Hoe leert uw (klein)kind van zijn financiële fouten?

Op=op

Het belangrijkste is dat uw (klein)kind leert zijn wensen af te stemmen op zijn budget. Op is ook echt op. Als volwassene moet u immers ook kunnen uitkomen met uw inkomen.  Grenzen stellen, en daar op een vriendelijke rustige manier aan vasthouden, is één van de pijlers van de financiële opvoeding.

Spijt

Kinderen leren omgaan met geld gaat met vallen en opstaan. De meeste kinderen hebben achteraf weleens spijt van een bepaalde uitgave. Dat geeft niet; daarvan leren ze alleen maar goed na te denken voordat ze hun geld uitgeven. Fouten maken met zakgeld, bestaat dus eigenlijk niet.

Omgaan met financiële missers

Geef uw (klein)kind de kans om koopervaring op te doen. Dat is waar zakgeld voor bedoeld is. Ook al betekent dat dat uw (klein)kind zijn zakgeld in één keer uitgeeft aan speelgoed dat binnen de kortste keren stuk is.

Een kasboek 12 – 14 jaar

Heeft uw kind geen idee waar hij/zij zijn/haar geld aan uitgeeft? Dan is een kasboek handig. Laat uw (klein)kind elke uitgave noteren. Na een paar maanden heeft hij/zij een goed beeld van zijn/haar uitgaven. Bovendien zal uw (klein)kind kritischer kijken naar zijn aankopen. Op internet zijn veel kasboekjes en begrotingen te vinden.

Hoeveel zakgeld moet u uw (klein)kind eigenlijk geven? Daarover gaat deel 4. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer