Duur 03:30
Gepubliceerd op 11 april 2016

Deel 2: Samen praten over geld

Hoeveel geld heeft uw (klein)kind te besteden? Hoe maakt hij/zij keuzes in waar het geld aan uitgegeven wordt? Op de middelbare school krijgt uw (klein)kind meer te besteden: bij het zakgeld komt misschien kleedgeld en er wordt wat bijverdiend met bijbaantjes. In hoeverre bemoeit u zich met de geldzaken van uw (klein)kind?

Financiële kennis

Kinderen van 12 tot 14 jaar lijken al heel wijs en veel te weten. Internet zorgt ervoor dat allerlei informatie gemakkelijk toegankelijk is. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de financiële kennis van jongeren nog een stuk beter kan. Zelf geven jongeren aan de volgende zaken lastig te vinden:

  • Overzicht houden wat ik krijg en uitgeef.
  • Voorkomen dat ik te veel koop omdat het goedkoper is (aanbieding).
  • Prijsbewust zijn.
  • Uitkomen met mijn geld.
  • Me niet laten verleiden door reclames.

Financiële weerbaarheid

Met elkaar praten over geldzaken helpt jongeren financieel weerbaar te worden. Hoe kunt u overzicht krijgen? Is gratis lenen wel gratis? Wat gebeurt er als je zo’n leuke app koopt: is dat eenmalig of zit je eraan vast? En wat is het verschil tussen merken en merkloos?

Financiële karakters

In de video worden vier geldtypes uitgelegd: de Trendsetter, de Regelaar, de Levensgenieter en de Toekomstplanner. Uw ouderlijke rol en benadering zal per geldtype verschillen. Meer daarover leest je in ‘Moneymindsets, alles wat u moet weten over jongeren en geld’ van de Stichting Weet Wat Je Besteedt.

Als u weet wat voor geldtype uw (klein)kind is, en ook welk geldtype u zelf bent, dan begrijpt u elkaars financiële keuzes. Zo kunt u uw (klein)kind beter begeleiden bij het leren omgaan met geld. In deel 3 komt het maken van keuzes aan bod. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer