Naar cookieinstellingen
Duur 05:53
Gepubliceerd op 19 mei 2016

Deel 4: Aardbeien- pistachebonbon

In witte chocola zit geen cacaomassa, maar cacaoboter. Dat zorgt voor de witte kleur in plaats van het donkerbruine van pure chocola. Dat betekent echter niet dat witte chocola minder lekker is, integendeel. Deze bonbon is gevuld met 2 verschillende soorten ganache.

Benodigdheden:

  • siliconen vorm
  • koelkast
  • pan
  • 2 kommen
  • kunststof spatel
  • 2 spuitzakken

Ingrediënten voor 12 bonbons:

  • 500 gram witte chocola (druppels)
  • 150 gram ongezouten pistachenootjes (75+75)
  • 250 gram aardbeien
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels honing of agavesiroop
  • 150 gram slagroom (75+75)

Bereiding:

  1. Was 150 gram aardbeien, haal de kroontjes eraf en pureer ze vervolgens geheel.
  2. Breng 75 gram slagroom samen met de aardbeienpuree aan de kook.
    Laat dit mengsel 3 minuten koken op laag vuur.
    Tip:
    Als u iets anders dan water kookt, is het verstandig om dat mengsel in beweging te houden. Dit kan makkelijk met een kunststof spatel. Die verbrandt niet en komt in elk hoekje.
  3. Roer 100 gram witte chocoladeblokjes door het mengsel heen tot ze gesmolten zijn.
  4. Zet het geheel ongeveer 10 minuten in de koelkast.
  5. Pel 75 gram pistachenootjes en hak deze in kleine stukjes.
  6. Breng 75 gram slagroom samen met de pistachestukjes aan de kook.
    Laat dit mengsel 3 minuten koken op laag vuur.
  7. Roer daar 100 gram witte chocoladeblokjes doorheen tot ze gesmolten zijn.
  8. Zet het geheel ongeveer 10 minuten in de koelkast.
  9. Smelt 300 gram witte chocolade au bain-marie.
    Tip: Wanneer u chocola au bain-marie smelt, is het belangrijk dat er geen water bij de chocola komt. Als dit wel gebeurt, is de chocola onbruikbaar.
  10. Koel de chocola af tot 32°C.
  11. Giet het in de siliconen vorm en zet het in de koelkast tot de vulling klaar is.
  12. Rooster 75 gram van de pistachenootjes, in de gehele noot.
  13. Blus af met 1 eetlepel balsamicoazijn. Laat het 3 minuten sussen op laag vuur.
  14. Voeg dan 2 eetlepels honing of agavesiroop toe.
  15. Haal de pan van het vuur en leg de nootjes op een bord.
  16. Snijd de rest van de aardbeien in dunne plakjes en snijd ze nog een keer door de helft.
  17. Leg ze op een bord en sprenkel daar 2 eetlepels balsamico overheen.
  18. Haal de siliconen vorm met chocola uit de koelkast.
    Tip:
    Komt de chocola los van de zijkant? Dan is hij hard genoeg om gevuld te worden met de ganache. Komt de chocola niet los? Laat hem dan nog een paar minuten in de koelkast liggen.
  19. Leg in elk chocoladebakje een stukje aardbei.
  20. Haal de aardbeienganache en de pistacheganache weer uit de koelkast.
  21. Vul 2 spuitzakken; 1 met de pistacheganache en één met de aardbeienganache.
  22. Knip van beide spuitzakken een puntje, knip van de spuitzak met de aardbei ganache een kleiner gaatje, die ganache is erg vloeibaar.
  23. Vul elk chocoladebakje met een laagje pistacheganache en dan een laagje van de aardbeienganache.
  24. Smelt de overige witte chocolade en tempereer het terug naar 32°C. Tip: U kunt chocola makkelijk twee keer smelten. Zorg er wel voor dat het dan ook het hele verwarmingsproces in beweging blijft.
  25. Giet de witte chocola over de vulling in de siliconen bakjes, zodat de bakjes weer dicht zijn.
  26. Leg op elke bonbon een paar geroosterde pistache nootjes en leg dit geheel ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  27. Keer de vorm ondersteboven en druk de bonbons uit de vorm.
    Tip: Als de bonbons klaar zijn om uit de siliconen vorm gehaald te worden, moet u dat erg voorzichtig doen. Leg de vorm ondersteboven en duw de bonbons uit de vorm alsof u kauwgumpjes uit een pakje duwt. Let er altijd goed op dat de bonbons niet scheuren, is dit wel het geval? Leg ze dan nog even terug in de koelkast.
  28. Zitten er stukjes chocola aan de zijkant van de bonbons? Snijd dit eraf met en scherp mesje, zo krijgt u mooie rechte bonbons.

Deze bonbon is erg lekker én ziet er heel chique uit. Een topper dus voor bij een high tea. Maar voor de ‘gewone thee’ thuis is het natuurlijk ook een aanrader. En als u eenmaal geproefd heeft, kunt u niet meer terug. In deel 5 gaat u een bonbon maken, die een oreokoekje als basis heeft. Klik hier als u terug wilt naar het overzicht van de cursus.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.