Artsen vaak de fout in bij hersenziekten
Publicatiedatum: 24 april 2017
Artsen stellen te vaak een onjuiste doodsoorzaak vast bij mensen met een hersenziekte. Dit wijst nieuw onderzoek van de Nederlandse Hersenbank uit.
Verkeerde diagnoses
Het onderzoek stelt dat bij 1 op de 5 patiënten bij wie Parkinson als doodsoorzaak is vastgesteld, helemaal niet zijn gestorven aan deze ziekte. Het is soms zelfs zo dat zij deze ziekte niet hebben gehad. In dit soort gevallen is er vaak sprake van verschillende klachten die bij het ziektebeeld van meerdere aandoeningen passen.
Niet alleen Parkinson
Niet alleen Parkinson-patiënten krijgen bij leven de verkeerde diagnose van de arts, weet de Hersenbank. Ook mensen die de diagnose Multiple Sclerose (MS) of Alzheimer krijgen, blijken na hun dood soms een heel andere ziekte te hebben. In het geval van Alzheimer krijgt zelfs 25 procent van de mensen een verkeerde diagnose.
Meer geld
De Nederlandse Hersenbank verzamelt weefsel van overleden hersendonoren. Dit zijn er zo’n 200 per jaar. Het weefsel wordt vervolgens onderzocht door neuropathologen van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Deze hersenonderzoekers willen dat overheid en zorgverzekeraars meer geld beschikbaar stellen voor onderzoek. Zo kan inzicht verkregen worden in het ziekteverloop en neurologen worden geholpen bij het stellen van diagnoses.
Op dit moment is het zo dat de neuropathalogen hun bevindingen niet terugkoppelen aan de neurologen, omdat hier geen geld voor is.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Niet alleen in de fout bij hersenziekten. Ik denk bij alle ziekten in de fout, als je met je gedachten op de golfbaan bent, of bij die lekkere verpleegster, die je versierde in het laatste weekend.